7 tips om op een gezonde manier oud te worden

Gezond oud worden

Gezond oud worden willen we graag allemaal. Maar doen we er ook iets voor? Het is belangrijk om aan onze conditie te blijven werken, zeker wanneer we wat ouder worden. Gezond oud worden doet u met de onderstaande 5 tips.

1. Beweeg voldoende

Al kost het dan ook soms wat meer moeite, voldoende beweging is absoluut een must. Zorg ervoor dat u dagelijks minimaal 30 minuten in beweging bent. Daarbij hoeft u beslist niet te denken aan zware sporten. Ook een halfuurtje wandelen of fietsen is al genoeg. U zult snel merken dat u zich fitter voelt door de beweging. Bewegen in de buitenlucht is helemaal optimaal.

2. Stop met roken

Veel ouderen zijn fervent roker. Toch is algemeen bekend dat dit heel ongezond is. Stop dan ook per direct met roken. Het is moeilijk om nee te zeggen tegen uw sigaret. Daarom is het extra belangrijk om hier rigoureus in te zijn.

3. Eet gezond

Een gezonde voeding is op alle leeftijden belangrijk. We hebben namelijk elke dag weer vitaminen nodig, die we doorgaans uit onze voeding halen. Denk daarom ook eens aan die Schijf van Vijf en eet gevarieerd. Een goed begin? Minder vlees, meer vis en voldoende groene groenten. Kijk bovendien uit met suikers. Wist u dat u zelf uw bloedsuiker kunt meten? Dit kan met behulp van een glucosemeter uit de Bloeddrukmeterwebshop.

4. Zorg dat u voldoende slaapt

Als we ouder worden, hebben we vaak minder behoefte aan slaap dan wanneer we wat jonger zijn. Toch is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Een middagdutje doen is dan ook zeker een goed idee.

5. Doe aan geheugentraining

Natuurlijk wilt u niet dat uw geheugen u in de steek laat. Het is heel eenvoudig om aan geheugentraining te doen. Zo kunt u uw geheugen voor een groot gedeelte zelf onder controle houden. Het is bijvoorbeeld een goed idee om te puzzelen of om raadspellen te doen met anderen. Dat kan met andere ouderen zijn, maar bijvoorbeeld ook met de kleinkinderen.

6. Onderhoud uw sociale contacten

Hoewel het soms onbeduidend lijkt, zijn sociale contacten wel degelijk goed voor ons welbevinden. Het is belangrijk om dingen in ons leven met anderen te kunnen delen. Sociaal contact geeft ons een zekere emotionele steun die we allemaal nodig hebben in ons leven. Wanneer we wat ouder worden, kunnen contacten soms verminderen, doordat iedereen zijn eigen leven leidt. Laat dit niet de overhand krijgen en neem af en toe de tijd voor een spontaan belletje of bezoekje.

7. Blijf nieuwe dingen doen en leren

U bent nooit te oud om te leren en daarom is het belangrijk om hier actief mee bezig te blijven. Ga die cursus eens doen waar u vroeger nooit aan toegekomen bent. Of ga eens een activiteit doen die volkomen nieuw voor u is. Dat houdt het leven uitdagend en dat is precies iets waar we gelukkig van worden!

(95)

Over de auteur