Huidirritaties in de schaamstreek verhelpen doe je zo

Huidverzorging

De meest vervelende plek voor huidirritaties is toch wel die in de schaamstreek. Niet alleen aan de buitenkant maar ook aan de binnenkant zijn deze huidirritaties ronduit vervelend. De manier om dit te verhelpen is de huid niet uit te laten drogen en de collageen productie te verhogen.

Huiduitdroging

Het uitdrogen van de huid is het gevolg van een te lage productie aan collageen en zeker in de schaamstreek is dat van belang omdat dit ook om inwendige huiduitdroging kan gaan. Hierbij droogt de huid niet alleen uit maar verliest ook alle elasticiteit waardoor de huid minder strak staat. Dit kan op zijn beurt ook weer zorgen voor het niet vasthouden van spierspanning waardoor urine lekken mogelijk wordt.

Er zijn veel methoden die hierbij kunnen helpen van zalf insmeren tot dagelijkse voeding dat helpt de collageen productie te verhogen.

Collageen productie

Collageen is een eiwit dat zorg voor een sterke binding van cellen in de huid. Het vormt 70% van het bindweefsel in het menselijk lichaam en zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.

Vanaf het 25ste levensjaar begint de productie van collageen af te nemen en veroudert de huid waardoor rimpels ontstaan. Daarnaast wordt de huid slapper en hebben externe invloeden meer aanslag op de huid en is daarmee minder snel herstellend.

Dit is voor 90% de oorzaak voor het verouderen van de huid dat wil zeggen dat maar slechts 10% van de veroudering van de huid daadwerkelijk door ouderdom komt. Dit is goed om te weten want je kunt hiermee de collageen productie op gang houden wanneer ouderdom nog ver weg ligt.

Verbeteren van collageen

De productie van collageen kan op diverse manieren verbeterd worden. Dit kan met zalfjes gebruiken of voedingsmiddelen gebruiken die vol zijn van collageen. Om maar een paar voorbeelden te noemen:

  • vlees en vis
  • rode vruchten
  • groene groenten
  • zwavel en vitamine C rijke voeding

Daarnaast kan de huid in de schaamstreek zelf behandelen ook een goed effect hebben. Denk bijvoorbeeld aan huid laseren van de schaamstreek om vaginale atrofie tegen te gaan. Hierbij wordt de huid gelaserd om de collageenproductie weer op te laten komen. De huid wordt strakker, elastischer en soepeler.

(420)

Over de auteur