Waar moet je op letten bij het online kopen van medicijnen?

Medicijnen

Neppe medicijnen worden vaak zo goed nagemaakt, dat ze bijna niet van echte te onderscheiden zijn. Hetzelfde geldt voor de webshops. Deze zien er vaak heel professioneel uit, waardoor ze gewoon betrouwbaar overkomen. Dit betekent echter niet automatisch dat je met een betrouwbare aanbieder te maken hebt. Wil je ook online medicijnen kopen? Controleer dan altijd van tevoren de betrouwbaarheid van zowel de aanbieder als het medicijn zelf. Wij leggen uit hoe je dit kunt doen.

Er worden veel nepmedicijnen aangeboden

Medicijnen die op het internet worden aangeboden zijn in veel gevallen nagemaakt. Ze worden in dat geval ontwikkeld door een onbetrouwbare organisatie en voldoen niet aan de kwaliteitseisen waaraan medicijnen moeten voldoen. Gebruik van dergelijke medicijnen kan niet goed zijn voor je gezondheid. Voorbeelden zijn veel verkochte, maar neppe medicijnen zijn slaapmiddelen en erectiepillen. Een veilig alternatief voor erectiepillen is bijvoorbeeld DokterJaap.nl. Via deze partij kun je veilig en geheel anoniem je erectiestoornis oplossen.

Zelfzorggeneesmiddelen vs. receptgeneesmiddelen

Check eerst of er – normaal gesproken – een recept nodig is voor het bestellen van de medicijnen die je wilt. Als deze zogenaamde receptgeneesmiddelen vervolgens toch zonder recept van een dokter aan je worden verkocht, is dit een teken van onbetrouwbaarheid. Voor zelfzorggeneesmiddelen heb je echter geen recept nodig. Dit zijn middelen die je ook bij de apotheek kunt kopen, zoals ibuprofen en paracetamol. Voor beide varianten geldt dat je moet controleren of de aanbieder medicijnen mag verkopen.

Controleer het Europese logo

Dergelijke aanbieders moeten zich hebben gemeld bij de overheid en een speciaal ontwikkeld Europees logo op de website hebben staan. Dit logo moet jou (na klikken) doorverwijzen naar de overheidswebsite www.aanbiedersmedicijnen.nl. Controleer hier of de aanbieder wel is aangemeld en welke medicijnen de verkoper legaal aan je mag verkopen. Tevens is een erkende specialist terug te vinden in het BIG-register.

(69)

Over de auteur