Tijdens de overgang raakt je hormoonhuishouding uit balans. Je hoeveelheden vrouwelijke hormoon – oestrogeen en progesteron – nemen af. Dat kan diverse overgangssymptomen veroorzaken. Van opvliegers en pijnlijke gewrichten tot nachtzweten en geen zin in seks hebben. De 10 meest voorkomende overgangsklachten op een rij.
De 10 meest gehoorde overgangsklachten
Feit is dat het dalen van de vrouwelijke hormonen een flinke impact op je dagelijkse functioneren heeft. En het zijn vooral de oestrogenen die je lichaam en geest op hol brengen. Omdat dit vrouwelijke hormoon betrokken is bij heel veel lichaamsprocessen. Van het regelen van je lichaamstemperatuur, je gemoedstoestand, de conditie van je huid plus haar, je botdichtheid, hart en vaatstelsel enzovoort. Dus zo verwonderlijk is het niet dat die overgang een gevarieerd scala aan klachten met zich kan meebrengen. Overigens? De intensiteit van de menopauzeklachten verschilt van vrouw tot vrouw: van nauwelijks problemen tot mild en zeer heftig. Bijgaand 10 veelvoorkomende overgangsverschijnselen.
1. Onvoorspelbare menstruatie
Dit kun je zien als het startsein van de overgang en valt onder de overgangsklachten. Je menstruatie wordt immers onvoorspelbaar en onregelmatig. Zo kan je ongesteldheid heviger zijn en langer duren of juist korter en minder erg zijn. In elk geval een teken dat de eicellen in je eierstokken opraken. En plots… stopt de menstruatie helemaal. Je allerlaatste menstruatie heet de menopauze. Dat moment valt pas achteraf te bepalen, omdat je menstruatie dan minstens 1 jaar moet uitblijven.
2. Opvliegers
Een enorme hitte die uit het niets opwelt. Alsof je plots koorts krijgt. Je gezicht, hals en borst lopen hoogrood aan. Dat kan je 20 keer per dag overkomen of enkele keren per week. De duur van zo’n opvlieger varieert eveneens: van 60 seconden tot zo’n 3 minuten gemiddeld. Tegelijkertijd kun je overmatig gaan zweten, je hart voelen kloppen en zelfs misselijk worden.
3. Pijn bij het vrijen
Ook dit is een van de overgangsklachten die wordt veroorzaakt door de oestrogeenafname. Dat maakt de vaginawand dunner en droger. Seks kan daardoor pijnlijk zijn, een onprettig branderig of jeukend gevoel geven. Deze zogenaamde vaginale droogte kan vervolgens weer tot libidoverlies leiden.
4. Nachtzweten
Opvliegers kunnen je niet alleen op de dag het leven zuur maken. Ook ’s nachts kan het je overvallen. Je wordt dan badend in het zweet wakker. Daarna kun je koude rillingen krijgen. De impact ervan kan groot zijn. Het verstoort immers je nachtrust. Dat kan tot slaapproblemen leiden en oververmoeidheid plus prikkelbaarheid overdag veroorzaken.
5. Stemmingswisselingen
Door de schommelende hormoonspiegels kun je het ene moment blij en vrolijk zijn terwijl je even laten in woede ontsteekt of tot tranen toe geroerd bent. Ook angst en nervositeit kunnen plots opsteken. Of je onrustig en opgejaagd voelen zijn eveneens vervelende overgangsklachten.
6. Urineverlies en blaasontstekingen
Tijdens de overgang worden eveneens de bekkenbodemspieren, maar ook de kring- en sluitspieren slapper. Daardoor kun je ongewenst urine verliezen. Eveneens kan de verminderde werking van de spieren je vatbaarder maken voor blaasontstekingen.
7. Gewrichtspijn
Schrik niet als je gewrichten opeens pijnlijk aanvoelen in de overgang. Van je handen en polsen tot je heupen en knieën. Dit is een van de overgangsklachten die wordt veroorzaakt doordat de dalende oestrogeenproductie je kraakbeen negatief beïnvloedt. Gewrichten schuren dan als het waren over elkaar doordat het laagje smeer ertussen afneemt.
8. Dikker worden
Zo’n 5 tot 10 kilo aankomen tijdens de overgang is niet ongewoon. Oorzaak? De afname van oestrogenen zorgt dat je stofwisseling vertraagt, spierweefsel verliest en dus een extra vetlaagje krijgt. Dat is niet zonder reden. Want, je lichaam maakt kleine hoeveelheden oestrogeen aan uit met name buikvet. En wijziging je in deze levensfase je eetpatroon niet? Dan word je dikker. Vooral in de taille en op je buik.
9. Haaruitval en -groei
Haar dat slapper, dunner en brozer wordt of zelfs uitvalt door de hormonale veranderingen. Van je hoofd- tot je schaamhaar. Schrik niet. Het is een van de bekende overgangsklachten. Ook kun je last krijgen van ongewenste haargroei op je kin, bovenlip en benen omdat de testosteronhormonen de overhand krijgen.
10. Droge huid en mond
Door de afname van oestrogeen houdt je huid minder vocht vast. Het verliest daardoor aan veerkracht, wordt dunner, schraler en rimpels nemen toe. Tegelijkertijd kan ook je mond en/of je tong droog en branderig aanvoelen. Ook treden er nogal eens tandvleesproblemen op in de overgang.
Meer info overgang en klachten
Heb je last van allerlei vage en niet aanwijsbare lichamelijke en/of geestelijke gezondheidsklachten? En zit je in de overgangsleeftijd? Pakweg tussen de 45 en 55 jaar? Dan kun je te maken hebben met de overgang. Maak je je echt erge zorgen? Ga dan voor de zekerheid even naar je huisarts die kan via een bloedtest eenvoudig vaststellen of de overgang is begonnen.
Wil je meer lezen over welke overgangsklachten vrouwen parten spelen tijdens de overgang? Je kunt alles over de oorzaken, klachten en oplossingen vinden op: www.overgang.info
(432)