Belangrijke tips voor ergonomisch thuis werken

ergonomische bureaustoel

Van thuis uit werken is iets wat steeds beter ingeburgerd geraakt. Aan de andere kant van de oceaan is dit reeds enige tijd zo, maar hier in onze landen begint dit nu nog maar echt goed geïntroduceerd te geraken. Dit betekent onder meer dat we nog best een bepaalde afstand af te leggen hebben. In het bijzonder het creëren van een echt ergonomische thuiswerkplek is iets wat we nog vaak niet helemaal onder de knie hebben. Geldt dat ook voor jou? Kan jij op dit vlak dan ook nog wel een aantal interessante tips gebruiken? Dan kan de hieronder terug te vinden informatie je verder helpen. We stellen immers alvast enkele zeer belangrijke tips aan je voor.

Tip 1: Een ergonomische bureaustoel is een absolute must

Wil je een ergonomische thuiswerkplek creëren? In dat geval is het eerste wat je moet doen een ergonomische bureaustoel aanschaffen. Voor veel mensen die voor het eerst thuis werken geldt dat ze niet over een (ergonomische) bureaustoel beschikken. Het resultaat is dat men gewoon werkt aan de eettafel en daarbij neer gaat zitten op één van de aanwezige eetkamerstoelen. Dat is op zich geen probleem, ware het niet dat deze stoelen uiteraard niet zijn gemaakt om elke dag gedurende acht uur op te gaan zitten. Niet alleen zal dit resulteren in een snelle slijtage van de stoelen in kwestie, daarnaast is dit ook voor je lichaamshouding allesbehalve een zege. Het mag dan ook duidelijk zijn, een goede, ergonomische bureaustoel kopen is één van de eerste zaken die je zeker moet doen.

Tip 2: Ook een ergonomisch bureau is ongelofelijk interessant

Net zoals de eetkamerstoelen zich niet goed lenen om aan te werken geldt dat eveneens voor de eettafel. Wanneer je graag een zo ergonomisch mogelijke werkplek wenst te creëren zal je kunnen vaststellen dat de keuze voor een ergonomisch bureau al snel zal zijn gemaakt. Wat deze bureaus betreft kan je een keuze maken uit verschillende opties. Het gaat hierbij om de volgende:
1. Een manueel verstelbaar ergonomisch bureau;
2. Een elektrisch verstelbaar ergonomisch bureau;
De combinatie van een ergonomisch bureau samen met een ergonomische bureaustoel is er één die in de praktijk een ongelofelijke meerwaarde voor elke kantoorruimte kan realiseren. Het is dan ook beslist een aanrader om in eerste instantie in deze combinatie te investeren.

Tip 3: Zorg voor een correcte plaatsing van het beeldscherm

Een correcte hoogte en de juiste kijkhoek zijn twee essentiële elementen om rekening mee te houden bij de plaatsing van je beeldscherm. In menig aantal thuiskantoren wordt hier eigenlijk niet of nauwelijks aandacht aan besteed. Toch valt dit eenvoudig te realiseren. Zo kan je ervoor kiezen om een monitorstandaard op je bureau neer te zeten of kan je gebruikmaken van een monitorarm.

Tip 4: Wissel voldoende van houding

De laatste tip ligt in lijn met de tweede op deze pagina. Voldoende afwisselen van houding is zeer belangrijk om de belasting op je lichaam binnen de perken te houden. Wil je dus met andere woorden kunnen rekenen op echt gezonde werkomstandigheden? Zorg er dan in ieder geval voor dat je tijdig voldoende kan afwisselen op vlak van houding. Alleen zo voorkom je vervelende pijntjes.

(33)

Over de auteur