COPD. Zeer erge luchtwegaandoeningen

COPD

COPD en andere luchtwegaandoeningen

COPD is een overkoepelende term voor chronische obstructieve luchtwegaandoeningen. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door beschadiging. Er zijn daarnaast een aantal andere aandoeningen van de luchtwegen en longen.

Wat is COPD?

Simpel gezegd is C.O.P.D. een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. C.O.P.D. is helaas niet te genezen. Als u COPD heeft, heb je daardoor vaak adem tekort. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden.

Je longen kunnen bij COPD niet voor 100% zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het maar met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen. Het kan daarom ook zijn dat je extra zuurstof moet gebruiken.

Luchtwegaandoening Astma, COPD

Astma is een aandoening van de ademhalingsorganen. Er zijn aanvallen van kortademigheid en benauwdheid met soms een piepend geluid. Mensen met astma hebben kwetsbare longen en luchtwegen. Zij zijn dan ook extra gevoelig voor rook en andere prikkelende stoffen. Rokende astmapatiënten hebben een grotere kans op COPD dan mensen die niet roken. Astma wordt behandeld met astma medicijnen. Informeer bij uw huisarts over de juiste behandeling bij astma en COPD.

Luchtwegaandoening bronchitis, COPD

Patiënten met COPD hebben wat vaker dan anderen een infectie van de luchtwegen. Vaak wordt dat een bronchitis genoemd. Een bronchitis zorgt voor een plotselinge verergering van de klachten. Dat kan komen door een infectie met bacteriën maar is veel vaker het gevolg van een virus.

Iedereen die COPD heeft kent het, als u verkouden wordt, zijn de symptomen vaak veel erger. Soms gaat de verkoudheid over in bronchitis of “volzitten”. Veel mensen krijgen dan koorts en worden meer benauwd dan anders. Gelukkig gaat dit vaak na een week vanzelf weer over. Maar als de bronchitis ernstig is moet u naar de huisarts. Patiënten kunnen dit gelukkig zelf vaak goed inschatten.

Ga in ieder geval naar de huisarts als u ‘s nachts door de benauwdheid niet meer kunt slapen. Afhankelijk van de situatie zal uw huisarts u medicijnen voorschrijven.

Luchtwegaandoening Longkanker, COPD

Roken veroorzaakt behalve COPD ook longkanker. Mensen met COPD die blijven doorroken ontwikkelen iets vaker dan rokers zonder COPD, longkanker. De klachten bij longkanker lijken soms een beetje op de klachten bij COPD: hoesten, sneller kortademig en uitputting. Het grote verschil is dat patiënten met longkanker vaker bloed ophoesten. Als u het idee heeft dat uw klachten zouden kunnen komen door longkanker neem dan direct contact op met de huisarts.

(157)

Over de auteur