Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, is een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt op de kinderleeftijd. Het eczeem begint meestal voor het tweede levensjaar en wordt vooral gekenmerkt door hevige jeuk.

Constitutioneel eczeem gaat vaak gepaard met een aanleg voor het ontwikkelen van allergieën. Deze aanleg is erfelijk en wordt atopie genoemd. Als het eczeem op zuigelingenleeftijd ontstaat, bestaat er een grote kans dat het op latere leeftijd vanzelf verdwijnt. Het eczeem kan echter ook chronisch voortduren of later terugkomen.

Atopisch eczeem of constitutioneel eczeem, wie krijgt het?

Constitutioneel eczeem komt in de Westerse maatschappij in toenemende mate voor. Vrouwen en mannen hebben een even groot risico om de ziekte te ontwikkelen. Ongeveer 70% van de patienten heeft familieleden met eczeem, astma of hooikoorts.

Zoals gezegd beginnen de klachten meestal op de vroege kinderleeftijd, maar de eerste verschijnselen kúnnen zelfs bij mensen van 70 jaar of ouder ontstaan.

Oorzaak constitutioneel eczeem

De precieze oorzaak en hoe eczeem ontstaat, is niet bekend. Het is een ziekte waarbij meerdere factoren gelijktijdig een rol spelen. Het hebben van een bepaalde erfelijke aanleg (constitutie) is een heel belangrijke factor. Heeft een kind deze erfelijke aanleg, dan zal deze tijdens het leven niet meer veranderen, net als iemands echte haarkleur of lichaamsbouw. Wel kunnen de overige factoren, die tot het activeren van de aandoening bijdragen, gunstig worden beïnvloed.

Constitutioneel eczeem wordt tot de groep van de ‘atopische’ ziektebeelden (het atopiesyndroom) gerekend; ongeveer 80% van de mensen met constitutioneel eczeem heeft deze constitutie.

Een atopische constitutie is een erfelijke aanleg tot het kunnen ontwikkelen van allergische afweerstoffen en een allergische aandoening. Deze allergische aandoening kan constitutioneel eczeem zijn, maar ook astma, hooikoorts en / of voedselallergie.

Constitutioneel eczeem of atopisch eczeem, hoe te behandelen

Gebruik 1 of 2 keer (of vaker) per dag een neutrale zalf of crème om uitdrogen van de huid te voorkomen. ‘Neutraal’ wil zeggen dat er geen medicijnen in zitten. Voorbeelden zijn:

• cetomacrogol zalf of crème

• lanette zalf of crème

• vaselinecetomacrogolcrème

• vaselinelanettecrème

• koelzalf (unguentum leniens)

• paraffinevaseline

Het is goed om een aantal middelen te proberen en te kijken welke het beste bij u past. De huisarts of apotheker geeft u advies. Kijk of het middel goed werkt en fijn smeert. Ook kunt u een combinatie van middelen gebruiken, bijvoorbeeld voor de nacht een vet middel (zalf) en overdag een minder vet middel (crème) dat sneller intrekt.

Tips bij Constitutioneel eczeem of atopisch eczeem

Bestrijdt droge huid

Belangrijk is te voorkomen dat de huid niet te veel uitdroogt omdat een droge huid gevoeliger is voor eczeem en bovendien jeukt. Gebruik bij het wassen niet te veel zeep en was niet met te warm water. Na het wassen is het verstandig de huid in te vetten met de ‘droge-huidzalf’. Deze werkwijze is altijd van belang, ook in perioden dat u geen eczeem heeft.

Vermijdt irriterende en afsluitende kleding

irriterende en ruwe textielsoorten zoals wol en ruwe katoen kunnen de jeuk bij eczeem verergeren. Niet-ventilerende kleding geeft een broeierig, en daarmee jeuk versterkend, effect. Het dragen van onder textiel en pyjama’s van natuurzijde (b.v. Dermasilk) kan daarom klachten verlichtend werken.

”Zonnen”

Zonlicht heeft vaak een positieve invloed op eczeem klachten. Pas echter op dat u niet té veel aan het zonlicht wordt blootgesteld en zeker niet verbrandt. Teveel zonneschade aan de huid kan uiteindelijk leiden tot de ontwikkeling van huidkanker.

(4427)

Over de auteur

One thought on “Constitutioneel eczeem

  1. Dag Christel,Ik ben benieuwd met welke prteucodn precies je zo’n goed resultaat hebt gekregen? Er staan er nog al wat in de link die je vermeldde. Mijn dochter heeft vooral jeuk, maar je ziet niet zo veel.Alvast bedankt.Nuttige reactie? 0 0

Comments are closed.