Kleuren en humeur – Effect van kleuren op de gezondheid

kleuren

Invloed van kleuren op de gezondheid

Kleuren beïnvloeden je humeur. Een groen geverfde muur in je huis maakt je kalm, maar je hebt het ook sneller koud. De kleur rood verwarmt en maakt je energieker. De kleur van je woonkamer, van je kleding en zelfs van de bloemen in je tuin kunnen bepalen hoe jij je voelt. Breng in de donkere decembermaanden extra kleur in je huis en je voelt je dynamischer en gezonder. Kleur maken je blij, opgewekt en fitter of juist koud, somber en lusteloos.

Kleuren, gezonheid en humeur

Elke kleur heeft zijn specifieke werking. Duizenden jaren geleden behandelde men mensen al met kleuren. Onderzoek heeft uitgewezen dat kleuren de werking van onze hersenen beïnvloeden, dus onze gemoedstoestand, dus ons humeur.

Kleuren en angst

Mensen kunnen voor van alles en nog wat bang of angstig zijn. Bij angstproblematiek draait zich een vicieus patroon af van bewuste en onbewuste handelingen en gedachten. Wanneer alle focus is gericht op je angst, staan andere processen stil en versterk je je angst. Een kleur die assertief of moedig maakt zal dan een gunstige werking hebben. Geschikte kleuren bij angst zijn:

 • Geel; is een krachtige kleur die stimuleert en energie geeft. Je vrolijkt er van op.
 • Oranje; werkt stimulerend en verdrijft depressies.
 • Groen; is rustgevend en geeft hoop en versterking.
 • Bruin; staat voor veiligheid.
 • Blauw; kan een kalmerende invloed hebben.

Minder geschikte kleuren bij angst:

 • Rood; kleur van passie, actie, gevaar. Rood komt snel dominant over.
 • Grijs; mysterieuze kleur, geeft snel de indruk van somberheid.

Kleuren en stress

Onrust of zenuwachtigheid kan ontstaan wanneer we te veel problemen hebben en hiervoor geen oplossing kunnen vinden. Wat je dwars zit, kun je niet naast je neer leggen. Geestelijke spanning is lichamelijke spanning. Teveel spanning kan de slaap verstoren of trillen veroorzaken.

Geschikte kleuren bij onrust of zenuwachtigheid zijn:

 • Groen; is rustgevend.
 • Blauw; heeft een kalmerende invloed.
 • Bruin; veiligheid en comfort.

Een minder geschikte kleur bij onrust of zenuwachtigheid kan zijn:

 • Geel; teveel geel kan vermoeiend werken.

Kleuren en humeur

Onbewust word je beïnvloed door de kleuren om je heen. Wanneer je in een donkere kamer zit is het moeilijk om opgewekt te blijven terwijl je in een zonnige gele ruimte juist een energy-boost krijgt. In een rode ruimte kan de verwarming een standje lager terwijl je in een blauwe kamer een paar extra sokken aantrekt. Meestal proberen mensen een combinatie te maken van ‘warme’ en ‘koude’ kleuren. Een kamer in vooral gele en oranje kleuren lijkt wel vrolijk maar maakt je ook onrustig. Groen, blauw of zelfs bruin brengen de kleuren beter in balans. In een blauw colbert word je serieuzer genomen dan in een rode en in een oranje jurk lijk je energieker dan in een bruine.

(2168)

Over de auteur

One thought on “Kleuren en humeur – Effect van kleuren op de gezondheid

 1. Elza het is weer een mooi kleed geworden. Zij zeluln misschien niet meer op zo’n vast plaatsje blijven.De beentjes gaan nu naar links en rechts. Ze kunnen er van door gaan! Morgen 11 maanden! Die lieverdjes van ons!!! Groetjes, G&T.

Comments are closed.