Dagelijks poetsen voor mooie en gezonde tanden

IJdent

Gezonde en mooie tanden zijn niet vanzelfsprekend. Je moet uiteraard je tanden dagelijks goed onderhouden om ze zo te houden. De extreem witte tanden worden misschien als een gezond gebit gezien, maar toch betekent dat niet dat het bij minder witte tanden om een slecht verzorgd gebit gaat. De witheid van je tanden is namelijk genetisch bepaald. Het hebben van iets donkere tanden betekent dus niet dat het om een ongezond gebit gaat! Uiteraard kun je jouw tanden eenvoudig wat witter maken. Als je bijvoorbeeld koffie en thee vaker laat staan, maar ook als je stopt met roken of je tanden poetst met speciale tandpasta’s. Ook het gebruik van whitening strips of gels kunnen zorgen voor wittere tanden. Maar hoe onderhoud je jouw gebit voor gezonde en mooie tanden?

IJdentVoor het onderhouden en behouden van gezonde tanden is het belangrijk dat je twee keer per dag je tanden poetst. Door tweemaal dagelijks je tanden te poetsen zorg je goed voor de bescherming van je tanden tegen tandplak en andere schadelijke invloeden van buitenaf. Door je tanden tegen tandplak te beschermen voorkom je namelijk gaatjes. Ook is het belangrijk om twee minuten per keer te poetsen. Hiermee zorg je dat je tandpasta de mogelijkheid krijgt om zijn werking te doen. In totaal poets je dan vier minuten per dag.

Ook elektrisch tandenpoetsen is een echte aanrader, aangezien onderzoek heeft uitgewezen dat je beter met een elektrische tandenborsten dan met de hand kan poetsen. Met een elektrische tandenborstel verwijder je namelijk meer tandplak. Ook kun je het beste dagelijks je tanden flossen. Door met een flosdraad langs je tanden te gaan, kom je namelijk op plaatsen waar je niet met de (elektrische) tandenborstel komt. Ook kun je hiervoor een (houten) tandenstoker gebruiken. Als laatste wordt het aangeraden om je mond dagelijks met mondwater te spoelen, omdat mondwater tandplak en een tandvleesontsteking helpt te voorkomen.

Witte tanden zijn dus genetisch bepaald, maar voor een gezond gebit kun je zelf zorgen. Als je bovenstaande aanwijzingen dagelijks opvolgt, dan ga je voor gezonde en mooie tanden. Misschien zijn je tanden dan niet zo wit als je in werkelijkheid zou willen, maar ze worden in ieder geval goed onderhouden. En ga (minimaal) jaarlijks naar de tandarts of mondhygiëniste. De tandarts of mondhygiëniste kan namelijk voortijdig zien of er potentiële mondproblemen in de toekomst kunnen ontstaan. Zo kun je mondproblemen voorkomen. Succes met poetsen!

(226)

Over de auteur