Hoe gebruik je een defibrillator of AED om te reanimeren?

Defibrillator of AED

Dagelijks worden driehonderd mensen getroffen door een hartstilstand. Het gedeelte van de slachtoffers dat dit overleeft, dankt dit meestal aan het gebruik van een AED, oftewel defibrillator. Nederland telt op dit moment rond de 100.000 defibrillators. Meestal zijn deze aanwezig op publieke plekken als bedrijven, winkelcentra en sportverenigingen. Overigens is een hartstilstand een verwarrende benaming. Het hart staat in de meeste gevallen niet stil, maar pompt juist chaotisch of te snel of te langzaam. 

Het hart resetten middels een elektrische schok

Het bovenstaande gegeven betekent dat je een hart met een AED niet weer ‘laat kloppen’, maar weer op de juiste manier laat kloppen. Je kunt het dus zien als het resetten van het hart. Of beter gezegd: het resetten van de sinusknoop, die verantwoordelijk is voor het sturen van elektrische prikkels naar beide boezemwanden. De elektrische schok die je met een AED toedient, zorgt ervoor dat het hart even stopt om zich zo weer te kunnen herstellen. 

Hartmassage, mond-op-mondbeademing en reanimeren met een AED

Moeten hartmassage en mond-op-mondbeademing naast het gebruik van een AED oftewel defibrillator bestaan? Het antwoord is ja, wanneer er geen defibrillator binnen handbereik is. In dat geval gaat iemand een AED halen, terwijl iemand anders deze reanimatie toepast. Hiermee lukt het je niet om het hart te ‘resetten’ zoals een AED dat kan, maar houd je wel de bloedsomloop gaande. Een AED kan je soms, na het toedienen van een schok, instrueren om wederom deze vorm van reanimatie toe te passen. 

Hoe werkt een defibrillator precies?

Wanneer iemand slachtoffer van een hartaanval wordt, bel je ten eerste 112 en start je zo snel mogelijk met reanimatie. Je voert telkens dertig borstcompressies en twee beademingen uit, totdat iemand met de AED arriveert. Aangezien de elektroden direct op de huid dienen te worden bevestigd, verwijder je de bovenkleding. In het geval van overtollige haargroei scheer je het borsthaar. Daarna plak je de twee elektroden op de borstkas, zodat de hartmeting kan starten. Het apparaat geeft je vervolgens gesproken instructies. 

Situaties die geen elektrische schok vereisen

Een defibrillator gebruiken hoeft niet altijd te betekenen dat je een schok toe hoeft te dienen. Het apparaat kan je namelijk ook vertellen dat je de reanimatie dient voort te zetten.  Dit is het geval wanneer het hartritme alweer in de normale toestand is teruggekeerd, of wanneer er een complete afwezigheid van activiteit wordt waargenomen door de AED. In het eerstgenoemde geval is het dus niet meer nodig om een schok af te geven, in het tweede geval zal een schok geen enkel effect hebben. 

Een AED kan door iedereen worden gebruikt

Alhoewel een cursus reanimatie waarin het gebruik van een AED aan bod komt wordt aanbevolen, is dit niet vereist. Iedereen kan een defibrillator bedienen. Omdat het apparaat een nauwkeurige registratie uitvoert en jou op basis daarvan van instructies voorziet, hoef je zelf geen beslissingen te nemen. Wel kunnen instructies van AED apparaten soms licht van elkaar verschillen. Een extra reden dus om ook een AED aan te schaffen en daarmee bij te dragen aan een grotere hartveiligheid in jouw omgeving. Een AED koop je bij Bloeddrukmeterswebshop.nl of andere gespecialiseerde webshops. 

(72)

Over de auteur