Wat te doen aan hangende oogleden

Ooglidcorrectie-vdBroeckekliniek

Veel mensen krijgen door veroudering te maken met hangende oogleden. Dit wordt veroorzaakt door overtollig huid en weefsel boven of onder de ogen. Soms geeft dit een vermoeide of boze uitstraling. Dit kan natuurlijk al vervelend genoeg zijn. Maar nog vervelender wordt het als je door hangende oogleden een belemmerd zicht krijgt. Gelukkig kun je hier vrij gemakkelijk iets aan laten doen, namelijk: een ooglidcorrectie.

Je kunt dus verschillende redenen hebben om een ooglidcorrectie uit te laten voeren. Dit kunnen zowel medische of cosmetische zijn. Misschien schaam je je bijvoorbeeld voor je hangende ogen doordat het een sombere of boze blik veroorzaakt. Of je ziet er een stuk ouder of vermoeider uit doordat je oogleden hangen. Dit zijn de zogeheten cosmetische redenen om een ooglidcorrectie te doen. Daarnaast kun je echter ook lichamelijke klachten ervaren, zoals hoofdpijn of een verminderd gezichtsvermogen.

Een ooglidcorrectie, wat is dat?
Een ooglidcorrectie is een cosmetische ingreep waarbij door een plastisch chirurg overtollig huid en vet bij de oogleden wordt verwijderd. Er zijn verschillende methoden voor, zowel met- als zonder een operatie.

Ooglidcorrectie met operatie
Hierbij worden je oogleden operatief gecorrigeerd door de plastisch chirurg. Dit wordt ook wel blepharoplastiek genoemd en wordt meestal onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Meestal voert de chirurg aan beide ogen een ooglidcorrectie uit, zodat het resultaat symmetrisch is. In het algemeen heeft een ooglidcorrectie met operatie een blijvend effect.

Ooglidcorrectie met laser
Een ooglidcorrectie kan ook met een laser uitgevoerd worden. De chirurg brandt dan met een laser overtollig huid weg. Bij een laser hoef je minder bloeduitstortingen te verwachten, omdat de bloedvaatjes direct worden dichtgeschroeid. Toch hebben de meeste plastisch chirurgen de voorkeur om met het mes te opereren, omdat ze daar de meeste ervaring mee hebben.

Ooglidcorrectie zonder operatie
Er bestaat ook nog een ooglidcorrectie zonder operatie in de vorm van fillers of een Plexr-behandeling. Hierbij wordt de ooglidcorrectie uitgevoerd zonder in de huid te snijden of de huid weg te branden.

Fillerbehandeling
Een ooglidcorrectie is mogelijk in de vorm van een zogenaamde fillerbehandeling. De chirurg hoeft dan niet in de huid te snijden. Een fillerbehandeling kan worden toegepast bij volumetekort rond de ogen. Om dit volumetekort rond de ogen op te vullen, gebruikt de specialist een spuitje met een stof die voor meer volume zorgt. Nadeel is dat het effect niet blijvend is, dus dat je na anderhalf jaar de behandeling moet herhalen.

Plexr-behandeling
Bij een Plexr-behandeling gaan er geen naaldjes de huid in, maar blijft de specialist aan het oppervlak van de huid. Kleine stukjes huid bij de oogleden worden verdampt met een speciaal apparaat. Door de verdamping trekken de huidvezels samen. Er ontstaat een krimpeffect van de huid, wat een strak en gelift resultaat van de huid oplevert. Een nadeel van de Plexr-behandeling is dat er verkleuring van de huid kan optreden. Daarnaast is het effect kleiner dan dat van een operatieve ooglidcorrectie en kunnen er alleen oogleden worden behandeld die slechts een klein beetje hangen.

Meer weten over hoe een ooglidcorrectie in zijn werk gaat?

(232)

Over de auteur