Hoge bloeddruk op natuurlijke wijze verlagen

Bloeddruk verlagen

Als je hoge bloeddruk hebt dan zal een arts je al snel een bloeddrukverlagend medicijn voorschrijven. Maar wist je dat er tal van andere manieren zijn om je bloeddruk op een gezonde en verantwoorde wijze te verlagen? En dat zijn vervellende bijwerkingen. In dit artikel ontdek je hoe je dat kunt doen. 

Advies

Ga nooit op eigen houtje stoppen met bloeddrukverlagende medicijnen. Je kunt onderstaande adviezen overnemen en als je bloeddruk dan voldoende verlaagd is dan kan je in overleg met je behandelend specialist je medicijnen gaan afbouwen of helemaal stoppen. Een te hoge bloeddruk verhoogt het risico op een beroerte of hartinfarct. Het is daarom goed dat je behandelend arts een vinger aan de pols kan houden. 

Tip 1: eet minder natrium

De meest bekende tip om de bloeddruk te verlagen is minder zout eten. Uit onderzoeken blijkt dat het eten van zout de bloeddruk niet verhoogt maar dat deze wel verlaagd kan worden bij mensen met een te hoge bloeddruk. Het heeft allemaal te maken met de natrium-kalium balans. Kalium is een mineraal wat in groente en fruit zit. Eet je weinig groente en fruit dan kan je hierdoor minder natrium eten. Eet je veel groente en fruit dan is het minder erg om zout op je eten te strooien.

Het lastige met zout is dat het in veel voedingsmiddelen is verwerkt. Dit wordt door fabrikanten gedaan omdat zout een smaakversterker is. Door zout aan het eten toe te voegen wordt de smaak versterkt en gaat het eten beter smaken. Omdat zout in zoveel voedingsmiddelen is verwerkt krijg je al snel te veel binnen. Volgens cijfers van de Hartstichting eet de gemiddelde Nederland 9 tot 10 gram zout per dag. Dit terwijl gezondheidsorganisaties adviseren om niet meer dan 6 gram per dag te eten.

Er zit met name veel zout in chips, borrelnootjes, drop en kant-en-klare soepen en maaltijden. Het loont daarom om te kiezen voor snacks en tussendoortjes waarin geen zout of weinig zout zit. Maaltijden bereid je het beste zelf zodat je zelf kunt bepalen hoeveel zout erin de maaltijd komt. 

Tip 2: pas op met toegevoegde suikers

Als je altijd maar hoge insulinespiegels hebt dan veroorzaakt dit plaque in de aderen. De bloedvaten raken dan vernauwt waardoor het hart harder moet pompen om het bloed rond te krijgen. Hierdoor stijgt de bloeddruk. Het stabiel, op normale waarden, houden van de bloedsuikerspiegel is de manier om de insulinespiegels ook constant te houden.

Insuline is een hormoon wat het lichaam aanmaakt als je gegeten hebt. Koolhydraten uit de voeding worden afgebroken tot glucose en afgegeven aan de bloedbaan. Hoe meer koolhydraten hoe meer glucose er in de bloedbaan komt en hoe meer insuline nodig zal zijn. Ook het type koolhydraten heeft sterke invloed op de stijging van de bloedsuikerspiegel. Door het eten van toegevoegde suikers zal er een piek in de bloedsuikerspiegel komen waardoor er veel insuline nodig is. Geraffineerde koolhydraten hebben ook dit effect. Dit zijn koolhydraten afkomstig van bewerkte voedingsmiddelen. Deze kan het lichaam snel in glucose omzetten. 

Tip 3: omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren zijn, zoals bekend, goed voor hart- en bloedvaten. Omega 3 vetzuren houden de aderen soepel zodat het bloed er makkelijker door kan stromen. Hierdoor hoeft het hart minder hard te pompen en kan de bloeddruk lager worden.

Het zijn vooral de EPA en DHA omega 3 vetzuren die goed voor hart- en bloedvaten blijken te zijn. Deze omega 3 vetzuren zitten in vette vissoorten. Denk daarbij aan zalm, haring, makreel, sardientjes en paling.

Geadviseerd wordt om 2 maal per week een vette vissoort te eten. Wil je liever geen vis eten dan kan je ook gebruik maken van een omega 3 supplement. Supplementen waar de EPA en DHA vetzuren inzitten zijn visoliecapsules, krilloliecapsules en algenoliecapsules.


Tip 4: eet nitraatrijke voeding

Nitraatrijke voeding heeft bijna direct een bloeddrukverlagend effect. Nitraat zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, zodat het bloed makkelijker kan stromen. Het meest rijk aan nitraat zijn rode bieten. Je kunt ook bietensap drinken voor het bloeddrukverlagende effect. Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan nitraat zijn rode kool, peterselie, andijvie, boerenkool, spinazie en sla.


Tip 5: eet magnesiumrijk

 Magnesium is een mineraal wat honderden functies in het lichaam vervult. Het heeft een ontspannende werking en het helpt de spieren ontspannen. Zo kan een magnesiumtekort spierkrampen veroorzaken. Magnesium zorgt ervoor dat de bloedvaten zich beter ontspannen en omdat de spieren zich beter kunnen ontspannen kan het bloed makkelijker doorstromen. Een bijkomend voordeel van magnesium is dat het de insulinegevoeligheid verbetert. Hierdoor is minder insuline nodig om dezelfde hoeveelheid glucose uit het bloed op te kunnen nemen.

De volgende voedingsmiddelen zijn rijk aan magnesium: noten, banaan, avocado, vette vissoorten, groene bladgroenten, zaden en pitten. 

Tip 6: eet vaker knoflook

Bij mensen met een normale bloeddruk heeft knoflook weinig effect, maar bij mensen met een hoge bloeddruk kan knoflook de bloeddruk verlagen. In knoflook zit de stof allicine dat ervoor zorgt dat bloedvaten zich ontspannen. Het bloed kan de makkelijker in de bloedvaten komen waardoor er minder druk nodig is. 

Tip 7: eet vezelrijke voeding

Vezelrijke voeding zorgt ervoor dat de glucose uit de voeding minder snel in de bloedbaan kan komen. Vezels uit groente en fruit vormen een gel-achtige laag aan de binnenkant van de dunne darm waar de glucose eerst doorheen zal moet dringen alvorens het aan de poortader afgegeven kan worden. Een type vezel wat ook voor deze gel-achtige laag zorgt is beta-glucanen. Deze vezels zitten van nature in een hoge concentratie in havermout. Ook lijnzaad is erg rijk aan vezels die de opname van glucose doen vertragen.

(119)

Over de auteur