Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het houden van een hond?

hond met bal

Het juiste dagmenu

Het is altijd prettig thuis komen. Jouw viervoeter staat speciaal op jou te wachten en begroet je al kwispelend en vol enthousiasme. Japanse onderzoekers ontdekten dat oogcontact tussen hond en baasje ervoor zorgt dat de concentratie van het knuffelhormoon oxytocine toeneemt.

Gezondheid

Door om te gaan met een huisdier, door hem te aaien en met hem te bewegen, verminder je de kans op stress. Aaien is ontspannend waardoor de hoeveelheid stress gerelateerde hormonen in het bloed afneemt. Hierdoor daalt de bloeddruk en daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Onderzoeken wijzen al langere tijd uit dat de dieren therapeutisch kunnen werken. Zo is onder meer bewezen dat het herstel van patiënten positief beïnvloed wordt als er een hond dichtbij is.

Bewegen

Door een wandeling met je viervoeter blijf je fit. Wetenschappers van de Michigan State University stellen vast dat 60% van de onderzochte hondenbezitters voldeed aan de door artsen aanbevolen hoeveelheid lichaamsbeweging of erboven zat. Door met de hond meerdere malen per dag te wandelen, vergroot je ook de kans op sociale contacten, wat ook weer een positief effect heeft op de gezondheid.

Verantwoordelijkheid

Kinderen leren goede vaardigheden als ze een huisdier verzorgen. Zo leren ze verantwoordelijk te zijn. Bijvoorbeeld doordat de hond moet worden uitgelaten of op een vaste tijd eten moet krijgen. Het blijkt zelfs dat kinderen die opgroeien met een huisdier over het algemeen meer zelfvertrouwen, empathie en verantwoordelijkheidsgevoel hebben.

Voeding

Voor honden is goede voeding net zo belangrijk als voor mensen. Om het hondenlichaam goed te laten werken, heeft het bepaalde voedingsstoffen nodig. Voedingsstoffen zijn er in twee groepen: voedingsstoffen waar veel van nodig is, namelijk water, vet, koolhydraten, eiwit en waar weinig van nodig is: vitamines en mineralen. Vet, koolhydraten en eiwit leveren de energie om een hond fit te houden. Hoeveel van deze voedingsstoffen een hond nodig heeft, hangt af van zijn ‘toestand’. Zo zal een hond die in de groei is, veel beweegt, of drachtig is steeds andere behoeften aan voedingsstoffen hebben. Te weinig is niet goed, maar te veel ook niet. Goede voedselproducenten geven een gevarieerd menu met de aanbevolen hoeveelheid. Hondenvoer van Royal Canin kopen betekent een garantie dat de voeding is afgestemd op de gezondheidsbehoeften van uw hond ongeacht grootte, ras en leeftijd.

Kijk goed naar de hond. Is hij fit en gezond, heeft hij energie om dingen te ondernemen? Drinkt hij niet te veel? Is zijn vacht goed en zijn de tanden schoon en sterk? Is zijn plas en ontlasting goed? Eet de hond met smaak zijn eten op? Is hij niet te dik of dun. Raadpleeg bij twijfel een deskundige in en vraag om een objectief oordeel over het juiste voer.

(79)

Over de auteur