Innovatie op het gebied van zorg

Zweeflift

Er leven steeds meer oudere mensen in Nederland. Dat betekent tegelijkertijd dat meer mensen hulpbehoevend zijn of worden. We zijn dan misschien wel steeds vitaler, worden steeds ouder en houden ervan of langer zelfstandig te leven: echter komt er een tijd dat we afhankelijk worden doordat de fysieke gezondheid niet voldoende meewerkt.

Gelukkig zijn er in de loop van de tijd allerlei nieuwe hulpmiddelen op de markt gekomen waarmee het leven van ouderen een stuk aangenamer en makkelijker wordt. Deze hulpmiddelen zorgen ervoor dat mensen zelfstandiger door het leven kunnen of dat hulp door anderen makkelijk kan worden geboden.

Zo was ik een keer op bezoek in een zorgcentrum in Spijkenisse. Wat ik daar aan hulpmiddelen zag, dat was ongelofelijk. Ik wist niet dat het allemaal bestond.

De rollator

De rollator kennen we natuurlijk allemaal al heel lang. Toch is het als eenvoudig hulpmiddel een fantastische uitvinding. Oudere mensen komen weer meer buiten en hebben het gevoel alsof ze weer meer participeren in de maatschappij. Doordat het makkelijker is om te verplaatsen, wordt de mogelijkheid gecreëerd om weer meer onder de mensen te komen. Dit is tevens een manier om eenzaamheid tegen te zijn.

Plafond- en plateauliften

Wat ook zeer handig is om ouderen of gehandicapten beter te kunnen helpen: dat zijn plafond- en plateauliften. Hiermee kunnen mensen gemakkelijk worden getild of verplaatst. Een plafondlift bevestig je uiteraard aan het plafond en is uiterst betrouwbaar en veilig om te gebruiken. De liften zijn voorzien van een mechanisch tilsysteem. Daarnaast neemt een plafondlift voor een aangepaste woning geen onnodige ruimte in beslag, omdat het apparaat aan het plafond is bevestigd. Een plateaulift is zeer handig om te gebruiken bij een trap op flinke ophoging. Door de aanwezigheid van zo’n lift hoeven niet alle plekken in huis te worden aangepast. Vaak is dat namelijk een dure ingreep.

(73)

Over de auteur