Hoe werkt een DNA test?

ziekenfonds

Wat is DNA?

Iedereen heeft er wel eens van gehoord, het uitvoeren van een DNA test. DE DNA test is onder het volk vooral bekend in verband met een vaderschapstest en bij het oplossen van een misdrijf waarbij het DNA van de dader overeenkomt met het DNA dat is aangetroffen op bijvoorbeeld het moordwapen. Vrij onlangs is zo goed als ons hele DNA in kaart gebracht en kan in ons DNA al worden gezien of we een verhoogde kans hebben op bepaalde ziektes. Maar wat is DNA eigenlijk precies?
Zonder al te diep in te gaan op het technische aspect van DNA kunnen we zeggen dat DNA het materiaal is waarin erfelijke informatie van ons mensen en andere organismen is vastgelegd. DNA is de afkorting van desoxyribonucleïnezuur, het bestaat ui t twee strengen nucleotiden die om elkaar heen zijn gedraaid. De erfelijke informatie die in het DNA aanwezig is hangt af van de volgorde van deze nucleotiden. Een DNA molecuul wordt een chromosoom genoemd, alle chromosomen bij elkaar noemen we een genoom. Ieder kind erft DNA van de moeder (drieëntwintig chromosomen via de eicel) en van de vader (drieëntwintig chromosomen via de zaadcel). Ieder mens heeft dus in totaal drieëntwintig paar chromosomen, de helft van de moeder, de andere helft van de vader.

Verwantschapstest via DNA

Door middel van een DNA verwantschapstest worden van de onderzochten DNA series voor meerder chromosomen onderzocht, met als resultaat een genetische blauwdruk, ook wel het DNA profiel genoemd. Als die verschillende DNA profielen van de onderzochte personen dan worden vergeleken kan worden vastgesteld of er sprake is van verwantschap. Een voorbeeld van een verwantschapstest via DNA is de bekende prenatale vaderschapstest.

DNA onderzoek bij misdrijven

DNA testen spelen de laatste jaren een steeds belangrijkere rol bij het oplossen van misdrijven. Er kunnen bijvoorbeeld spermasporen op de kleding van het slachtoffer van een zedenmisdrijf worden aangetroffen of bloedsporen op het wapen dat de verdachte heeft gebruikt. Als het DNA daarvan overeenkomt met het DNA van de verdachte is er een grote(re) kans die deze als dader kan worden berecht. De laatste jaren hebben de politie en het Openbaar Ministerie ook steeds bevoegdheden gekregen om door dwang verdachten een DNA test te laten ondergaan. Hierdoor zijn aanzienlijk meer misdrijven opgelost dan toen deze bevoegdheden veel minder waren. Er is zelfs een wet van kracht die mensen die zijn veroordeelt voor een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat van vier jaar of meer, verplicht om DNA af te staan.

(390)

Over de auteur