Haartransplantatie in de praktijk

haartransplantatie

Intakegesprek

Wanneer u kiest voor een haartransplantatie bij een haarkliniek wordt u eerst uitgenodigd voor een informatief gesprek. Tijdens dit eerste gesprek maakt u uw wensen kenbaar en wordt er bepaald wat de mogelijkheden zijn en welke haarimplantatie methode het meest geschikt voor u is. Tevens Krijgt u uitgebreide informatie over de behandelmethoden, de werkwijze, wat voor een effect u precies kunt verwachten en krijgt u een indicatie van de kosten van de ingreep. Uiteraard heeft u tijdens dit gesprek ruimschoots de mogelijkheid om al uw vragen te stellen, opmerkingen te maken en eventuele bedenkingen te uiten. Indien u na afloop van dit gesprek al zeker weet dat u de transplantatie wilt laten uitvoeren, dan worden er foto’s gemaakt van uw donorgebied en ontvangstgebied. Aan de hand van deze foto’s kan een team van experts zich goed voorbereiden op de haartransplantatie. In de meeste gevallen is dit gesprek kosteloos en geheel vrijblijvend.

Als u besluit om een haartransplantatie te laten uitvoeren, dan krijgt u in veel gevallen het volgende advies mee voorafgaand aan de daadwerkelijke haartransplantatie:

– Advies om zowel twee weken voor als na de haartransplantatie niet te roken
– Advies om de dagen voorafgaand aan de haartransplantatie niet te drinken
– Advies om gemakkelijke kleding aan te trekken voor de haartransplantatie, zoals een vest en schoenen waar je gemakkelijk in- en uitstapt.
Gebruikt u medicatie of speciale shampoo? Laat dat dan weten tijdens het intakegesprek. Dan kijkt de arts of dat van invloed kan zijn op uw haartransplantatie.

Na de haartransplantatie

Als u een haartransplantatie via de FUT-methode heeft ondergaan, dan wordt het ten zeerste afgeraden om zelf terug te rijden. Het duurt namelijk even voordat de verdoving is uitgewerkt. De verdoving is minder heftig indien gebruikgemaakt wordt van de FUE-methode, desalniettemin adviseren wij toch om niet zelf terug te rijden.
De dag na de haartransplantatie ziet de arts u graag terug, zodat hij of zij het resultaat nog een keer kan controleren. Tevens krijgt u een medische wasbeurt en worden er enkele afspraken ter controle van de haartransplantatie ingepland. De eerste controle vindt gebruikelijk een maand na de transplantatie plaats, een tweede controle volgt na tien maanden. Deze controles vinden plaats in de kliniek.
Woont u niet in de buurt van de haarkliniek? En heeft u niemand die u kan brengen en ophalen? Dan kunt u, indien u dat wilt, een hotelovernachting regelen waar u een nacht kunt verblijven.
Het is raadzaam om altijd bij uw zorgverzekeraar informeren of en in hoeverre de transplantatie wordt vergoed. Dan komt u niet nadien voor verrassingen te staan.

(46)

Over de auteur