De Meest Voorkomende Ouderdom Klachten

Ouderdom

Reuma

Mijn moeder is een echte doorbijter en zegt altijd wanneer je je niet lekker voelt of ergens last van hebt: “als je eenmaal bezig bent dan gaat het vanzelf wel weer over”. In vele gevallen heeft ze hier altijd gelijk in gehad, echter in één geval niet. Zo’n 3 á 4 jaar geleden werd er bij mijn moeder reuma geconstateerd. Het ging hierbij om reuma in de gewrichten en spieren.
Reuma is een ziekte die niet meer over gaat en waar mensen mee moeten leren leven. Wanneer er reuma geconstateerd wordt is het voor veel mensen in het begin moeilijk om dingen te doen, dit was ook voor mijn moeder het geval. Zowel fysiek als mentaal is het een lastige ziekte omdat je je erbij neer moet leggen dat het werk dat je altijd gedaan hebt niet meer in dezelfde mate kunt doen omdat dit te veel pijn en moeite kost.

Oplossingen

Één van de belangrijkste dingen om de pijn van reuma dragelijker te maken is bewegen. Bewegen zorgt er namelijk voor dat de spieren en gewrichten soepel blijven. Mijn moeder zorgt er op verschillende manieren voor dat ze beweegt. Één van de dingen dat erg goed helpt is het bezoeken van een fysiotherapie praktijk. Ze iedere week naar de fysiotherapeut waar ze verschillende oefeningen doet voor haar spieren en gewrichten en daarnaast krijgt ze iedere week een passende massage om alles losser en soepeler te maken. Het bezoeken van een fysiotherapeut wanneer u reuma heeft is een echte aanrader, mijn moeder merkt het namelijk gelijk wanneer ze een week heeft overgeslagen. Naast het  bezoeken van een fysiotherapeut sport ze twee keer in de week bij de sportschool en gaat ze één keer in de week zwemmen. Op deze manier krijgt ze voldoende, maar niet te veel beweging en heeft ze een goede balans kunnen vinden om de pijn te verminderen.

Ziekte van parkinson

In de jaren zestig werd er ontdekt dat er weinig dopamine wordt geproduceerd en er ontstaat dan een verstoring van de spierbeheersing. Door tekort van deze chemische stof krijgt men de ziekte van Parkinson.  Door degeneratie van een deel van de hersenen ontstaat er dan een stoornis in de houding, coördinatie en bewegingen van de patiënten. Tot nu toe weet men  nog steeds niet waarom er is tekort aan dopamine. De ziekte werd in de 19de eeuw grondig uitgezocht door de arts James Parkinson. Bij vele patiënten met Parkinson zijn er erfelijke factoren bij betrokken. Sommige hebben al familielid gehad die ook deze ziekte heeft gehad.

Mogelijk oorzaken

Medicamenten zoals antipsychotica kunnen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van parkinsonisme. Het is de term die de symptomen van de parkinson beschrijft. Het wordt ook veroorzaakt door repeterende hersenletsel. Parkinson treft vooral mensen boven vijftig jaar. Maar het is niet uitgesloten voor de jonge mensen. Het kan ook voorkomen bij jongeren vanaf hun 20stejaar. Er bestaan geen verschillen tussen de vrouwen en de mannen. Het kan bij iedereen voorkomen. Vervelende van de ziekte is dat men voelt zich ingesloten in zijn eigen lichaam die dan niet gehoorzaamt aan de bevelen van de mens. Maar de intelligentie van de patiënt wordt niet echt aangetast. Vaak is revalidatie dan gewenst, echter blijkt dit soms nog niet zo makkelijk.

(771)

Over de auteur