Vakles Koken

koelkast

Er word in Nederland veel vakopleidingen gegeven om jongen mensen klaar te maken voor het echte vak. Sommige beroepen zijn erg praktijk gericht en heeft men veel kennis nodig om het beroep goed te kunnen uitoefenen. Om bijvoorbeeld een echte goede kok te worden moet je allerlei ingewikkelde kook technieken leren. Hiervoor zijn er goeie opleidingen nodig om aan de eisen van de restaurants eigenaren te kunnen voldoen. Tegenwoordig is het niveau van koken zo hoog geworden dat het bijna scheikundig is. Veel restaurant willen ook dat hun kok gespecialiseerd is in bepaalde voedsel. Zo halen echt sushi restaurants special hun koks uit speciaal Japan omdat er hier in Nederland de koks te weinig kennis hebben van sushi maken op een traditionele manier.

Koken is scheikunde

Er zijn de laatste jaren zoveel niveau kooktechnieken erbij gekomen dat er nu op veel verschillende manieren een biefstuk kan worden klaargemaakt. Er wordt nu met veel ingewikkelde apparatuur nieuwste technieken en smaken ontdekt. Als je nu een kijkje neemt in de meest moderne horecakeuken lijkt het wel alsof je in een laboratorium binnen komt. Er staan de meest bijzondere apparaten en er wordt gewerkt met de nieuwste soort producten en kruiden. Er zijn nu zelfs speciale horeca koelkasten waar men stikstof in bewaard. Om hiermee met een bepaald soort toetje te maken. De beste koks van de wereld proberen met deze nieuwe technieken nieuwe smaken te ontdekken en hun klanten te verrassen met iets nieuws. De huidige generatie willen veel geprikkeld worden door hun ogen, mond en neus. De koks proberen hier aan te voldoen. Alleen smaak is niet meer zo verrassend. Mensen willen ook graag kunst zien op hun bord.

Toekomst

Wat mogen we verwachten in de toekomst? De laatste jaren zijn er steeds meer restaurants erbij gekomen die kiezen voor een bepaalde specialisme. Zo zijn er hamburgertenten die alleen maar hamburgers serveren. Doordat restaurants nu gaan focussen op een bepaald thema proberen ze hier de beste in te zijn. Hiermee gaat het kwaliteit van het eten ook me sprongen vooruit. Vroeger had je restaurants die probeerde zoveel mogelijk verschillende gerechten te serveren om iedereen iets te kunnen aanbieden. Het nadeel hiervan is dat een kok alle gerechten moet kunnen maken. Maar het is onmogelijk om 20 verschillende hoofdgerechten die elk een ander soort vlees of vis bevat op top kwaliteit te krijgen. Er komen zoveel technieken bij kijken dat het gewoon weg niet mogelijk is.

(68)

Over de auteur