Het hedendaagse paaldansen als heuse sport

Paaldansen

Bij paaldansen denken veel mensen aan striptenten. Die mensen hebben het helemaal mis. Paaldansen is vooral ook bedoeld als heuse krachtsport waarmee je bovendien een flinke conditie kunt opbouwen. Daarnaast geldt het paaldansen als een bijzondere dansvorm. Er zijn dus genoeg redenen om van het eenzijdige imago van striptenten af te komen.

tumblr_static_1jjsjiyb20pw0oswwgcsc0k4w

Geschiedenis paaldansen

Voor de oorsprong van het paaldansen moeten we flink in de tijd terug gaan. In het oude China en India deden mensen al aan Chinese pole en Mallakhamb. Hierbij werden gymnastische bewegingen rondom een paal gemaakt. Het Chinese pole kom je tegenwoordig nog tegen als een theatrale circus-act die bijvoorbeeld ook in het bekende Cirque du Soleil wordt getoond. Mallakhamb is nog altijd een zeer populaire wedstrijdsport in India. In het huidige en moderne paaldansen zien we veel van deze bewegingen terug.

Hoe heeft het paaldansen Europa bereikt? Daarvoor moeten we helemaal terug naar de Middeleeuwen. Er is een verhaal dat vertelt dat vrouwen rondom een paal dansten in tenten om de mannen te vermaken. Maar waarom die paal? Dat kwam omdat er over het algemeen te weinig ruimte in de tenten was waardoor dit opgelost werd met het dansen rondom een paal.

In de jaren ’80 kwam dit beeld weer een beetje terug. De danspaal dook voor het eerst op in clubs in Canada. Vervolgens werd dit populair en verspreidde dit zich over veel andere landen. Dit is de reden waarom paaldansen wordt geassocieerd met stripdansen en nachtclubs.

Sportief dansen
Na 2005 werden pogingen gewaagd om paaldansen meer als sport te introduceren. Dit begon in België. Uiteraard moesten er eerst allerlei vooroordelen en drempels over het paaldansen worden weggenomen. Dit was en is nog steeds niet gemakkelijk. Tegenwoordig bestaan er diverse paaldansscholen en is het ook een leuke sport voor kinderen geworden. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om met paaldansen een kinderfeestje te organiseren. Zo zijn er bijvoorbeeld feest- en kinderpartijen in Zoetermeer.

Tegenwoordig is het paaldansen vooral een combinatie van cardio en krachttraining. Het is een zware sport waarbij veel kracht en techniek nodig is. Om het paaldansen goed te kunnen uitvoeren wordt een goede spierbeheersing gevraagd. Er wordt zeer veel gevraagd van kracht, lenigheid, motoriek en uithoudingsvermogen. Door de intensiviteit kan flinke conditie worden opgebouwd met deze sport. Houd wel rekening met spierpijn wanneer je het nog niet zo vaak hebt gedaan. Als je eenmaal wat meer bent getraind, dan merk je al vrij snel dat je spieren meer aan kunnen.

(241)

Over de auteur