Steeds slechter zien – Hoe zit dat?

slechter zien

Steeds slechter zien

Door de loop der jaren gaan we steeds slechter zien maar waar ligt dat nu precies aan, kunnen we het voorkomen en is het te verhelpen? We nemen het slechter zien eens onder de loep!

We gaan allemaal steeds slechter zien, waar ligt dat precies aan?

Het is een heel vreemd iets eigenlijk, dat slechter zien. Zo’n 98% van de wereldwijde bevolking krijgt er uiteindelijk mee te maken. We gaan allemaal steeds slechter zien en we nemen het voor lief. Maar als slechter zien nu ééns een andere aandoening zou zijn en dat 98% van de bevolking een stoma zou moeten dragen… Dan wordt het ineens een heel ander verhaal. Maar waar ligt het precies aan dat we allemaal steeds slechter gaan zien?

Het kan verschillende oorzaken hebben dat slechter zien: De één heeft computer ogen, de andere heeft last van staar en weer iemand anders last van een afnemend verminderd zicht. We kijken naar het volgende:

 • Myopie
 • Hypermetropie
 • Astigmatisme

Bij mensen die geen bril nodig hebben valt het licht zo in de ogen, gebroken door het hoornvlies dat het goed op het netvlies valt. Bij mensen die een bril nodig hebben en last hebben van Myopie, Hypermetropie of Astigmatisme is dit niet het geval.

 • Myopie
  Bij Myopie ook wel bijziendheid genoemd, is de oogbol te lang en hierdoor wordt het licht zo gebroken dat het voor het netvlies valt. Mensen met Myopie kunnen van dichtbij scherp zien, maar van veraf niet.
 • Hypermetropie
  Bij Hypermetropie ook wel verziendheid genoemd, is de breking van het licht niet niet sterk genoeg. Hierdoor wordt het licht achter het netvlies geprojecteerd in plaats van op het netvlies. Bij een lichte afwijking van Hypermetropie (verziendheid) kan de persoon in kwestie zelf zijn beeld bijstellen.
 • Astigmatisme
  Astigmatisme wordt ook wel ‘cilindrische afwijking’ genoemd. Het oog bij Astigmatisme is ovaal in plaats van rond. Hierdoor ontstaan er twee brandpunten in plaats van één. Hierdoor valt het niet goed op zijn plek op het netvlies.

Is slechter zien te voorkomen?

Slechter zien bij deze 3 punten is helaas niet te voorkomen.

Is slechter zien te verhelpen?

JA!

Slechter zien is zeker te verhelpen, je kan naast een bril dragen kiezen voor een ooglaser behandeling. Dit is zeer effectief en hierdoor is een bril dragen niet meer nodig!

(448)

Over de auteur