wat zit er in brood?

wat zit er in brood

Wat zit er in brood?

Soms vragen mensen het zichzelf weleens af: ‘Wat zit er in brood?’. Nu ga ik deze vraag voor je beantwoorden en het brood eens even onder de loep nemen. We kijken naar het zoutgehalte, de voedingsstoffen maar ook naar het gerucht van de haren die in het brood verwerkt zouden worden.

Wat zit er in brood? De voedingsstoffen:

Koolhydraten, eiwitten en vet

Brood is een bron van energie, het bestaat vooral uit koolhydraten (tussen de 60 en 80%) en dit is een echte energiebron voor de mens. Verder bevat het een kleine hoeveelheid eiwitten en vet (ieder tussen de 10 en 20%). Het ligt eraan welke soort brood je eet.

Zout

Tussen 2007 en nu (2014) is er al een reductie van het zoutgehalte in brood van zo’n 25% geweest. Dit is een grote en goede stap maar kan nog beter door nog minder zout in het brood te doen. Het brood tussen 2007 en nu is er in smaak niet op achteruit gegaan en zou daarom nog minder kunnen bevatten dan wat er nu in zit. Maar hoeveel zit er nu precies in: 1 snee brood bevat zo’n 0,35 gram zout (dit is aan 140 mg natrium), de aanbevolen hoeveelheid zout per dag is: 6 gram voor een volwassene. Nu denk je dat dat wel mee valt, maar in alles wat we eten is zout aan toegevoegd. Dus als je 6 sneden brood per dag eet krijg je in ieder geval al 2,1 gram zout binnen wat meer is als één derde van wat je over de gehele dag mag eten.

Wat zit er in brood: Mineralen en vitamines

Mineralen

 • Calcium
  Goed voor: De botten, tanden, bloedstolling en hormonen.
 • Ijzer
  Goed voor: De zuurstoftransport in het bloed.
 • Jodium
  Goed voor: De werking van de schildklier, de stofwisseling en het zenuwstelsel.
 • Kalium
  Goed voor: Het zenuwstelsel, de bloeddruk en de spieren.
 • Fosfor
  Goed voor: De botten en de stofwisseling.
 • Koper
  Goed voor: De botten, zuurstof transport in het bloed en pigmentatie van de huid.
 • Magnesium
  Goed voor: Spieren, botten en het zenuwstelsel.
 • Zink
  Goed voor: Afweer, groei, opbouw van hormonen en wondgenezing.
 • Selenium
  Selenium is een antioxidant

Vitamines

Er zitten veel vitamines in je brood, de volgende zitten er in:

A, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12, C, D, E, K.

Wat zit er in brood om het zo lang goed te houden?

Aan brood wordt vet toegevoegd om het lang goed te houden, vroeger (en nu nog bij sommige bedrijven) werd er varkensvet genaamd: ‘Reuzel’ aan het brood toegevoegd. Nu wordt er vaker gekozen voor plantaardige vetten.

Wat zit er in brood? Varkens en Chinezen haar….

Net zoals dat er vet wordt gebruikt om brood langer houdbaar te maken worden andere broodverbeteraars gebruikt zo worden er ook mensen haren verwerkt in ons dagelijkse snee brood. De mensen haren worden omgezet naar de chemische stof L Cysteïne. Hieronder heb ik de aflevering van de keuringsdienst van waarde toegevoegd zodat je het zelf kunt zien!

Ik hoop dat ik de vraag ‘Wat zit er in brood’ zo goed is beantwoord. Heb je nog vragen dan laat maar een reactie achter…

(631)

Over de auteur