Verschillende soorten matrassen

chiropractie

Slapen op een goed matras kan veel rugproblemen voorkomen. Veel mensen lopen bij een chiropractor voor rugproblemen vanwege het simpele feit dat ze een verkeerde slaaphouding hebben omdat ze op een goedkoop matras liggen. Een slecht matras kan bijdragen aan rugpijn en pijn in de nek waardoor chiropractie soms noodzakelijk is.
Er zijn veel verschillende soorten matrassen. Daarom is het best lastig om precies te weten welk matras het beste bij u past. Alle matrassen hebben voor- en nadelen. We leggen in dit artikel uit wat de grootste verschillen zijn tussen matrassen, waar u voordeel uit kunt halen en waar u vooral op moet letten.

Koudschuim matras

Wanneer u voor een koudschuim matras kiest dan kiest u voor een goed ventilerend en zeer veerkrachtig matras dat bovendien geen kuilvorming krijgt. Deze matrassen bieden veel steun en comfort en gaan ook nog eens lang mee. Het materiaal heeft een hoog comfort en een erg lange levensduur. Let er bij deze matrassen wel op dat de prijs- en kwaliteitsverschillen bijzonder groot zijn.

Pocketvering matrassen

Een pocketvering matras is een matras waarin ijzeren of metalen veren verpakt zitten in hoesjes. Dit noemen we de pockets. Een pocketmatras is zeer geschikt voor zware mensen en de ventilatie is bijzonder goed. Een pocketmatras is niet geschikt voor mensen die last hebben van huisstofmijt of stof in het algemeen. Een nadeel om rekening mee te houden is dat pocketmatrassen door het gebruik van de stalen veren een magnetisch veld krijgen die het slapen in negatieve zin kan beïnvloeden.

Binnenveringmatras

Een binnenveringmatras is de goedkope variant van pocketvering matras. Bij een binnenveringmatras zien de veren er anders uit: ze zijn niet verpakt in pockets maar alle veren staan met elkaar in verbinding. Een andere benaming voor een binnenvering matras is ook wel Bonellvering. De matrassen zijn veel goedkoper dan pocketveren matrassen maar heeft daarom ook minder comfort.

Traagschuim matrassen

Traagschuim kent veel verschillende namen. Voorbeelden van namen zijn NASA schuim, Tempur schuim, lazyfoam of memory foam. De originele benaming van traagschuim is visco elastisch schuim. Traagschuim matrassen bieden extra comfort omdat dit matras ervoor zorgt dat er een mal van jouw lichaam wordt gemaakt. Hierdoor wordt de druk verdeeld en de doorbloeding niet afgekneld. Daarmee wordt tevens het lig-comfort behoorlijk verhoogd.

Latex matrassen

Latex matrassen, het woord zegt het al: ze zijn gemaakt van latexrubber. Rubber is erg elastisch en heeft een zeer hoge veerkracht maar ademt en ventileert slecht. Met als gevolg dat het matras erg warm en snel vochtig is. Waar je ook nog mee te maken hebt is dat latex snel uitdroogt waardoor het hard wordt en dus niet lang mee gaat.
Een absolute tip is dat je voordat je iets aankoopt eerst gaan proef liggen in een showroom en dat je altijd een proeftijd afspreekt wanneer je een matras koopt. Zo kun je wennen en zeker weten of een specifiek matras wel bij je past.

(62)

Over de auteur