CBD-olie: houd dit in gedachten

cbd-olie

CBD-olie is de nieuwe gezondheidsbevorderende olie op ieders lippen. Of je nu wel of niet gelooft in de genezende eigenschappen ervan, het is zeker een krachtige olie met een hoge concentratie voedingsstoffen die veel verkocht wordt. Mocht je overgaan tot het kopen van CBD-olie of CBG olie lees dan eerst het volgende.

1. Is er bewijs van echte voordelen?

Er zijn een heleboel gezondheidsclaims over CBD-olie in de gezondheidsscene geweest. Welke daarvan worden ondersteund door wetenschappelijke studies?
Er is niet alleen een groeiende hoeveelheid anekdotisch bewijsmateriaal, maar er zijn ook talloze, zo niet duizenden studies gedaan naar de plant. Je hoeft het maar te googelen en je vindt minstens één studie, zo niet honderden, over elke aandoening. Big Pharma (d.w.z. grote farmaceutische bedrijven die vooral als een politiek invloedrijke groep worden beschouwd) probeert het op dit moment te synthetiseren, zodat ze ons de nepversie van het echte spul kunnen verkopen, dat nooit zo goed zal zijn. Je moet je afvragen waarom ze zouden proberen het te synthetiseren als ze geloven dat het geen genezende eigenschappen heeft. Wellicht zodat ze het kunnen patenteren en er miljarden aan kunnen verdienen. Maar je kunt een plant niet patenteren. En zeker in een land als Nederland, waar het toegestaan is om zelf de planten op te kweken, moeten we ons misschien minder zorgen maken.

2. CB- olie nieuw of oud?

Waarom komen de gezondheidseigenschappen van CBD-olie nu pas echt aan het licht met betrekking tot het bovenstaande? Simpel gezegd: het is veelal verboden in de wereld. Dit is de reden waarom de voordelen nu pas aan het licht komen. Dankzij het internet en onze toegang tot informatie zijn we in staat onze geest te bevrijden en parallellen voor onszelf te trekken.

Er zijn veel theorieën over waarom het verboden werd, mijn favoriet is dat na het einde van de drooglegging in de VS de man die aan het hoofd ervan stond niets meer te doen had, dus zette hij zijn zinnen op marihuana en zette hij Mexico massaal onder druk door te dreigen de medicijntoevoer naar ziekenhuizen af te sluiten, waarna de rest van de wereld zijn voorbeeld volgde. De hennepplant, die 6000 jaar geleden in China werd gedomesticeerd, produceert meer dan 400 organische verbindingen.

De twee belangrijkste groepen moleculen met bioactieve eigenschappen die in hennep worden aangetroffen, zijn terpenen en cannabinoïden – CBD is een molecule van de laatstgenoemde. De stoffen worden al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel, de recente toename in populariteit is dus niks bijzonders.

(47)

Over de auteur