5 voordelen van koolhydraatarm eten

paleo

Het eten van minder koolhydraten wordt steeds populairder. Wat niet heel gek is, want een koolhydraatarm dieet heeft veel voordelen. Wij zetten de vijf belangrijkste voordelen voor je op een rij.

Het helpt je met afvallen

Je lichaam zet koolhydraten om in glucose, oftewel energie. Je hebt glucose nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Maar eet je teveel koolhydraten, dan wordt dit overschot opgeslagen als vetreserve en kom je dus aan in gewicht. Door minder koolhydraten te eten, wordt je lichaam niet belast met een overschot aan glucose en maak je dus minder vet aan.

Het is lekker en eenvoudig

Wist je dat veel koolhydraatarme gerechten heel makkelijk klaar te maken zijn? Bij een dieet denk je misschien al gauw aan honger lijden en minder lekker eten, maar bij een koolhydraatarm dieet is dat niet het geval. Sterker nog, er zit juist heel veel smaak aan koolhydraatarm eten!

Je verliest snel vet

Een koolhydraatarm dieet helpt niet alleen met afvallen, maar zorgt ook voor vetverlies in bijvoorbeeld de buikholte. Op de langere termijn kan dit zorgen voor een lager risico op hart- en vaatziekten en op diabetes type 2.

Het kan je bloeddruk verlagen

Een hoge bloeddruk kan het risico verhogen op verschillende ziektes, zoals hart- en vaatziekten. Een dieet waarmee je afvalt tot een gezond gewicht, zorgt uiteindelijk voor een verminderde kans op dit soort ziektes. Wist je dat het volgen van een koolhydraatarm dieet er zelfs voor kan zorgen dat het slechte LDL cholesterol in je lichaam daalt met ongeveer 20%? Ook dit vermindert de kans op hart- en vaatziekten.

Het is goed vol te houden

Bij veel diëten behouden mensen een hongergevoel, wat er vaak voor zorgt dat je zo’n dieet minder goed volhoudt. Met een koolhydraatarm dieet heb je hier geen last van, omdat je met dit dieet minder eetlust hebt. Hoe dat precies werkt? Bij het eten van minder koolhydraten, ga je meer voedingsstoffen halen uit eiwitten en vetten. Deze twee macronutriënten zorgen ervoor dat je langer vol zit, en dus minder snel een hongergevoel krijgt.

(249)

Over de auteur