Wat is de ziekte van Parkinson?

ziekte van Parkinson

Parkinson is een aandoening die ongeveer 6,2 miljoen van de wereldbevolking treft. In Europa hebben 1,2 miljoen mensen deze aandoening. Het gaat om een aandoening die in de grootste mate voorkomt bij 65 plussers. Onder de 50 jaar krijgen 15 procent van alle Parkinson patiënten de diagnose. We keken voor je naar de primaire symptomen van Parkinson ofwel het parkinson verloop. Meer hierover lees je in onderstaand artikel.

Voorafgaand aan fysieke kenmerken

We zullen een aantal fysieke kenmerken benoemen maar het is goed om te weten dat er ook een sociaal emotioneel kenmerk bij parkinson hoort. Daarbij mag je denken aan het terugtrekken uit het sociale leven. Doordat je bij parkinson een tekort aan L dopamine hebt, beland je in een sociaal isolement. Een depressief gevoel kan dus een voorloper van Parkinson zijn.

Rigide zijn

Rigide zijn, ofwel stijfheid is een belangrijk kenmerk van Parkinson. De spieren worden stijf en de gewrichten kunnen minder soepel bewegen. Spieren zijn gespannen en trekken zich samen. Veel patiënten ervaren pijn.

Tremors

Veel patiënten met Parkinson ervaren tremors. Het gaat om trillingen die beginnen in bijvoorbeeld een vinger en zich verder uitbreiden naar de rest van het lichaam. Niet iedere patiënt ervaart tremors maar de meeste wel

Traag of niet meer bewegen

Bewegen wordt steeds moeilijker voor mensen met Parkinson. Ze gaan gebogen en schuifelend lopen en op het laatst komen ze in bepaalde gevallen helemaal niet meer in beweging. Dit bevriezen in een beweging komt vooral voor bij bijvoorbeeld het opstaan en weglopen.

Houding en instabiliteit

Patiënten met Parkinson krijgen een gebogen houding waardoor ze gemakkelijker vallen. Je mag denken aan voorover gebogen lopen maar sommige patiënten lopen juist een stuk naar achteren geleund. Dit zorgt ervoor dat er een groot risico op vallen bestaat. Patiënten die in dit stadium zitten lopen vaak onbewust een deel achteruit. Het Parkinson verloop is per patiënt verschillend en moeilijk te voorspellen.

Bron: VerderMetParkinson.nl

(40)

Over de auteur