Hoe krijg je een goede nachtrust?

nachtrust

Vaak hoor je dat acht uur slapen per dag voldoende is voor een goede nachtrust. Er hoeft geen diepgaande wetenschap aan de orde te komen om te bepalen of acht uur slapen ook daadwerkelijk voldoende is voor jou. Het antwoord op de vraag is heel simpel en kan je zelf beantwoorden: ben je uitgerust na acht uur slapen? Gemiddeld genomen kan dit voor jou voldoende zijn en voor de ander te weinig of juist teveel. Slaaptekort kan leiden tot ziekte, gewrichtspijnen, futloosheid en depressies.

Meer slaapcomfort

Slaaptekort kan leiden tot lichamelijk en geestelijke gezondheidsklachten. Als je onvoldoende slaapt weet je dat een oplossing niet altijd makkelijk te vinden is. Soms wil je wel slapen, maar kan je niet in slaap vallen óf je nachtrust wordt continue verstoord. Onrustig slapen kan eenvoudig verbeterd worden door te zorgen voor een comfortabel bed. Denk hierbij aan een goed kussen, voor de juiste ondersteuning aan de nek. Een goed matras zorgt voor een prettige slaaphouding, ter ondersteuning van je rug en voorkomt hiermee eventuele rugklachten. Zorg dat je lichaam goed op temperatuur is door te slapen met de juiste kamertemperatuur en het juist dekbed. Wat je vooral niet wilt, is zweten in bed. Een wollen dekbed is vochtregulerend, hierdoor zweet je niet en is je lichaam toch goed op temperatuur.

Daglicht en sport

Zorg ervoor dat je gedurende dag voldoende daglicht hebt voor de nodige vitamines. In de avond, of als je overdag slaapt, is het belangrijk dat je een goed verduisterende kamer hebt. Wees actief overdag, voordat je slapen gaat. Ga bijv. sporten. Lichamelijke inspanning zorgt ervoor dat je geestelijk afgeleid wordt van de nodig psychologische stress en beter in slaap kunt vallen.

Voeding voor het slapen

Vaak wordt gedacht dat het drinken van alcoholische dranken goed is voor de nachtrust. Tot bepaalde hoogte kan dit werken, zolang het bij eenmalig blijft. Buiten het feit dat een overvloed aan alcohol niet goed is voor de gezondheid, kan teveel alcohol als snel leiden tot een kater, met overgeven en hoofdpijn als gevolg. Andere voedingsmiddelen zoals een vette hap en ander koolhydraat- en suikrijke hapjes maken het lichaam actief. Dit kan de nachtrust verstoren. Als je iets wilt eten voordat je slapen gaat kijk dan naar  magere kwark, vis, kip of een salade met thee.

Medicatie als oplossing

texepoiEen veel gebruikte noodoplossing is de slaappil. Het is natuurlijk erg frustrerend niet te kunnen slapen als je dat wel wilt. Medicatie op termijn zal ervoor zorgen dat je steeds meer nodig hebt van het middel om het zelfde effect te krijgen. Als je denkt dat je te maken hebt met stress door bijv. een scheiding, zoek dan niet direct een oplossing in de slaappil. Raadpleeg eerst een psycholoog. Op deze manier kan je het onderliggende probleem wellicht oplossen.

(77)

Over de auteur

One thought on “Hoe krijg je een goede nachtrust?

  1. Eet laat op de avond geen grote hoeveelheden meer. Je lichaam draait dan overuren om het voedsel te verteren, waardoor je niet goed slaapt. Maar probeer ook te verkomen om met een honger- of dorstgevoel te gaan slapen. Dit komt je nachtrust ook niet tengoede.

Comments are closed.