De gezondheidsvoordelen van ergonomisch kantoormeubilair

Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord ‘zitten is het nieuwe roken’, de mate waarin te veel zitten (zeker voor het werk op kantoor) schadelijk is voor de gezondheid. Dat is in één opzicht wel waar als je de hele dag in dezelfde houding blijft zitten. Maar zo nu en dan van de werkplek af gaan helpt enorm. Desalniettemin is ergonomisch kantoormeubilair nog altijd de grootste hulp bij een gezonde werkplek. Bij Designkantoormeubilair.nl leggen we je uit waarom.

Ergonomische bureaustoelen

Als je toch lang blijft zitten op je bureaustoel achter je computer dan kan te lang blijven zitten gevolgen hebben voor de gezondheid. Hierbij is het dus niet zo dat ergonomische bureaustoelen een lange dezelfde zithouding gezonder maakt, helaas is dat nog steeds het slechtste wat er is.

Comfortabel zitten
Ergonomische stoelen laten je voeten op de vloer rusten. De ingebouwde zithoogteverstelling zorgt ervoor dat je voeten gemakkelijk plat op de grond kunt rusten.

Ondersteuning van de rug
De zitting is verstelbaar in diepte waardoor de afstand tussen de rand van de zitting en de achterkant van de knieën zo klein mogelijk is om de druk van de knieën weg te halen terwijl je voldoende steun krijgt van de rugzitting.

Rust voor de armen en elleboog.
Armleuningen van ergonomische stoelen zijn stevig en in hoogte en lengte verstelbaar. Dit komt de ellebogen en armen ten goede en voorkomt het hangen van de ellebogen. Als de ellebogen geen rust krijgen, raken de schouders vermoeid. Hierdoor wordt de vermoeidheid van de armen via de schouderbladen overgebracht op de wervelkolom.

Houdingscorrectie
Een ergonomisch bureaustoel helpt elke verschillende zithouding goed ondersteunen. Juist dat is waar de kracht ligt van deze stoelen, dat je telkens van zithouding kan veranderen en tegelijkertijd goede ondersteuning krijgt. Hierbij helpen de stoele ook de zithouding automatisch te corrigeren zelfs wanneer je verschillende zithoudingen aanneemt.

Ergonomische bureaus

Door een in hoogte verstelbare ergonomische tafel te gebruiken op sta niveau kun je gedurende de dag van werkhouding veranderen om een gezonde werkhouding te ontwikkelen. Traditionele bureaus met vaste hoogtes en oppervlakten dwingen je de zithouding aan te passen aan de hoogte van het bureau. Het laat dus ook lange tijd de dezelfde houding te handhaven. Dit kan tot langdurige fysieke lasten leiden.

Meer veerkracht
Ook bij het staand werken zorgt een verandering van werkhouding voor meer dynamiek in de rug. Steeds dezelfde houding aannemen is dus schadelijk op den duur. Bij het zitten wordt de druk op de rug naar beneden gericht ongeacht de zithouding. Bij staand werken krijg je dus meer veerkracht in de rug waardoor de rug niet aan één stuk door wordt belast.

Meer beweging
Met staand werken krijg je meer arm vrijheid dan bij zittend werken. Hierdoor heb je meer bewegingsvrijheid waarmee je de armen kunt ontlasten van één en dezelfde houding.

Positieve werkhouding
Door het lichaam te ontlasten van vaste werkhouding, druk op de rug en weinig bewegingsvrijheid zal de werkhouding niet alleen fysieke lasten wegnemen maar ook op den duur de werkprestaties positiever beïnvloeden. Hierbij zal met name de concentratie verbeteren wat leidt tot betere werkprestaties

(42)

Over de auteur