Willen we het ziekenfonds terug?

ziekenfonds

zorgverzekering vergelijkenHet is momenteel onrustig in de maatschappij. Banken moesten worden gered in het nabij verleden, Griekenland ging als land bijna failliet en daar moesten miljarden heen, en we hebben het probleem van de enorme hoeveelheid vluchtelingen die naar Europa uitwijkt. In een tijd dat het economisch allemaal wat minder gaat, worden politieke beslissingen nauwlettend door het volk in de gaten gehouden en ontstaat er veel sneller kritiek op het regeringsbeleid dan in goede tijden van welvaart en economische voorspoed.

Zorgpremie voor veel mensen onbetaalbaar

Inmiddels is het een bekend verhaal, de zorgkosten blijven maar stijgen, onder andere omdat we steeds ouder worden natuurlijk. Steeds meer mensen gaan op zoek naar een goedkope zorgverzekering. Maar waar aan de ene kant de zorgpremie maar blijft stijgen, wordt er aan de andere kant steeds meer gesneden in de zorg zelf. Zeker op het gebied van ouderenzorg worden er toch behoorlijke bezuinigingen doorgevoerd. Toegegeven, een en ander ligt natuurlijk veel genuanceerder dan het lijkt op het eerste gezicht, maar het blijft een feit dat de zorgkosten voor de gemiddelde Nederlander bijna onbetaalbaar dreigen te worden. Steeds meer mensen hebben al maanden achter elkaar hun zorgpremie niet betaald en heel veel mensen gaan niet naar een dokter omdat het eigen risico zo hoog is. Terwijl juist een huisartsenbezoek dan weer niet onder het eigen risico valt.

Ziekenfonds en particuliere verzekering terug?

Vroeger zaten de mensen onder een bepaalde inkomensgrens in het ziekenfonds en waren diegenen die wat meer verdienden en dus boven die grens uitkwamen, particulier verzekerd. Er is een signaal in de maatschappij waar te nemen om het ziekenfonds weer in te voeren. Veel mensen vinden dat ze genoeg hebben betaald aan de staat, zie hierboven bijvoorbeeld het verhaal over Griekenland, de failliete banken en de vluchtelingen. Ze willen nu dat de staat iets terugdoet voor de burgers en hun lasten nu een keer echt verlicht. Het is natuurlijk schrijnend dat sommige mensen bang zijn om medische kosten te maken omdat deze in het begin onder het eigen risico vallen en ze dus zelf voor die kosten moeten opdraaien.

Politieke oplossing?

We kunnen niet voorspellen welke kant het opgaat met de zorgkosten voor de burger, maar het is goed dat er vanuit de bevolking wel een signaal is afgegeven dat het eigenlijk zo niet langer meer gaat. Eigenlijk zouden mensen zich helemaal niet druk moeten hoeven maken over hun zorgverzekering, maar goed, de praktijk wijst helaas anders uit. Maar de kans is groot dat er toch echt wat gaat veranderen want de druk op de politiek wordt steeds groter en groter.

(43)

Over de auteur