Transpireren nader bekeken

We doen het allemaal, transpireren, sommige mensen transpireren heel weinig, anderen weer heel veel. Veel zweten heeft als grote nadeel dat zweet niet lekker ruikt en om die reden gebruiken mensen dan ook deodorant. Lekker okselfris de dag door zonder nare luchtjes. Maar wat is transpireren nu eigenlijk en waarom gebeurt het bij de mens?

Waarom transpireren we eigenlijk?

Er zijn twee redenen aan te voeren waarom we transpireren. Allereerst is zweten een manier voor het lichaam om af te koelen. Het lichaam verwarmt het zweet op de huid waardoor het verdampt. Op die manier raakt het lichaam warmte kwijt en kan het afkoelen. De plekken op het lichaam waar je het meest zweet om af te koelen zijn je voorhoofd en op de borst. Daarnaast gaan we transpireren als we bang zijn of gespannen. Toch is niet exact bekend waarom het lichaam in die situaties gaat zweten, maar daar wordt nog volop onderzoek naar gedaan. Als je bang bent of gestrest, transpireer je het meest onder de oksels en in je handpalmen.

Overmatig transpireren

Nu is het zo dat de ene mens veel meer transpireert dan de ander. Wat is daar nu eigenlijk de oorzaak van? Een en ander hangt om te beginnen af van leeftijd en geslacht. Vrouwen transpireren meer dan mannen, dat komt omdat vrouwen pas gaan transpireren bij een hogere lichaamstemperatuur dan mannen en ook minder vocht uitscheiden. Jonge kinderen en oudere mensen zweten weer minder dan volwassenen, waarschijnlijk om dezelfde reden als hierboven aangegeven. Mensen die gewend zijn aan hoge omgevingstemperaturen, transpireren eerder dan andere mensen. Getrainde mensen zweten weer meer dan ongetrainde mensen.

Er zijn middeltjes die gebruikt kunnen worden als je last hebt van overmatige zweten, de huisarts kan je daar meer over vertellen. Er is zelfs een botox behandeling tegen overmatige transpiratie mogelijk.Botox-oksels Amstelzijde-Kliniek

Waarom is zweetlucht onaangenaam?

Op zich is zweet op zich geurloos, de welbekende onaangename transpiratiegeur ontstaat door bacteriën die eiwitten uit het transpiratievocht omzetten in zuren die stinken. Omdat weet onprettig ruikt gebruiken mensen dus deodorant, waarbij sommige soorten stoffen bevatten die een remmende werking op bacteriën hebben. Het is ook bekend dat zweet minder lang aanwezig blijft in oksels waar geen haar op zit. Veel vrouwen scheren om die reden hun oksels kaal.
Toch zijn er ook vrouwen die de zweetlucht bij mannen echt mannelijk vinden en er zelfs licht opgewonden van kunnen raken. Maar over het algemeen heeft een zweet een penetrante onaangename lucht, waardoor bijna alle mensen dat willen voorkomen.

(132)

Over de auteur