10 allergieën in de lucht die ook jij kunt hebben

overgang

Allergisch voor stoffen in de lucht

In het lichaam kan een allergische reactie ontstaan wanneer het afweersysteem heftig reageert op een stof die binnenkomt. De oorzaak hiervan is meestal een afwijking in het afweersysteem. Bij een allergie voor stoffen in de lucht, is er sprake van een inhalatie allergie.

Wat is een inhalatie allergie en wat zijn de symptomen?

Er is sprake van een inhalatie allergie wanneer er een allergische reactie optreed bij inademing van bepaalde stoffen. Meestal wordt je al geboren met deze allergie, maar treden klachten pas op wanneer je wat ouder bent. Ook kunnen de klachten op ten duur weer afnemen. Heb je een inhalatie allergie? Dan zul je vaak last hebben van jeuk, tranen of branderigheid. De jeuk komt voor in zowel de neus, als in de ogen of keel. Ook kan de allergie zorgen voor een verstopte neus en verkoudheidsklachten.

Hooikoorts

Hooikoorts is een heel bekende vorm van inhalatie allergie. Bij deze allergie krijg je klachten wanneer bepaalde planten in bloei komen. Dat komt doordat grassen en bomen dan meer stuifmeel verspreiden, en dat stuifmeel kan in de luchtwegen terechtkomen. Vooral wanneer de zon schijnt en er een stevige wind is, kun je veel last hebben van hooikoortsklachten. Om minder last te hebben van de klachten, kun je buiten een zonnebril dragen. Of blijf op dit soort dagen binnen met de ramen gesloten, zodat je niet in aanraking komt met de pollen.

Huisstofmijt

Ook huisstofmijt komt vaak voor. Bij een huisstofmijt allergie heb je vooral in de ochtend last van een verstopte neus en veel niezen. Daarnaast kun je rode en tranende ogen hebben in ruimtes met veel vloerkleden of gordijnen.

Formaldehyde

Een minder bekende allergie is formaldehyde allergie. Dit is ook een stof in de lucht waar je allergisch voor kunt zijn, maar deze allergie is geen vorm van inhalatie allergie. Dat komt doordat het hier gaat om een contactallergie. Bij contact met de stofdeeltjes, bijvoorbeeld met de huid, kan er eczeem of huiduitslag ontstaan. Maar ook bij formaldehyde kun je last krijgen van irritaties aan ogen, neus en keel en astmatische klachten.

Bloedonderzoek

Wil je zeker weten waar je precies allergisch voor bent? Een bloedonderzoek kan daar uitsluitsel over geven. Zo kun je een bloedonderzoek doen voor inhalatie allergieën. Met dit bloedonderzoek wordt je getest op de acht meest voorkomende inhalatie allergieën in Nederland: huisstofmijt, kattenroos, hondenroos, timotheegras, rogge, schimmel, ruwe berk en bijvoet.

(90)

Over de auteur