Nieuwe zorgverzekering kiezen voor 2021? Hier moet je op letten

Tandarts Leiden - Zorgverzekering 2021

Het is ieder jaar mogelijk om een nieuwe zorgverzekering te kiezen, waarbij de huidige polis is op te zeggen voor 1 januari. Je hoeft dan niet direct haast te maken met het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Als de opzegging tijdig is gedaan, heb je nog tot en met 31 januari 2021 de tijd om een nieuwe zorgverzekeraar te zoeken. Wil je goedkoper uit zijn of ben je op zoek naar een betere dekking dan zijn er een aantal aandachtspunten om op te letten. 

Vergelijk aanvullende zorgverzekering en tandartsverzekering

De inhoud van de dekking van de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars gelijk, waarbij alleen de premie verschilt. De dekking van aanvullende zorgverzekeringen en tandartsverzekeringen varieert echter. Het is uiteraard altijd verstandig om te kijken of je een tandartsverzekering wilt afsluiten, bijvoorbeeld om een tandarts Leiden te bezoeken. Zorgverzekeraars bieden doorgaans meerdere opties als het gaat om tandartsverzekeringen en aanvullende zorgpakketten. Bekijk de dekking en check ook wat de hoogte van de vergoeding is voordat je een keuze maakt.

Let op de hoogte van de premie

De premies stijgen ieder jaar en dat is voor veel mensen een reden om een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Maak een goede vergelijking op basis van de premie voor de basisverzekering en ook voor de aanvullende verzekeringen. Door de premies met elkaar te vergelijken, profiteer je van de mogelijkheid de goedkoopste optie te kiezen. Het type zorgverzekering heeft overigens invloed op de premie. Zo zijn er budgetverzekeringen die een beperkte vrije zorgkeuze bieden en restitutiepolissen die maximale keuzevrijheid bieden. De budgetpolis is een voorbeeld van een naturapolis, waarbij er sprake is van overeenkomsten tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders. 

Bepaal het bedrag voor eigen risico

Het is interessant om te weten dat de op het eerst oog goedkoopste zorgpolis dat niet altijd hoeft te zijn als je het eigen risico erbij betrekt. Het verhogen van het eigen risico voorziet in een aantrekkelijke korting op de premie. Er zit echter verschil in de hoogte van de korting die verzekeraars bieden. Daarom kan het zo zijn dat je met het hoogste vrijwillig eigen risicobedrag bij een andere zorgverzekeraar toch goedkoper uit bent.

Verzeker kinderen mee op de duurste polis

Kinderen tot 18 jaar zijn mee te verzekeren op de polis van een van de ouders. Het is natuurlijk slim om je kind dan mee te verzekeren op de polis die de meest uitgebreide dekking te bieden heeft. Op deze manier is je kind gratis verzekerd met de beste dekking. Kinderen die 18 jaar of ouder zijn, dienen zelfstandig een zorgverzekering af te sluiten.

Profiteer van acties

Er zijn zorgverzekeraars die acties hebben om nieuwe klanten aan te trekken. Als je een nieuwe zorgverzekering gaat afsluiten, is het aantrekkelijk om daar gebruik van te maken. Staar je echter niet helemaal blind op de acties, want een goede dekking en lage premie zijn natuurlijk het belangrijkst. Een voorbeeld van een actie is dat je korting krijgt bij de aankoop van bepaalde producten. Het is ook mogelijk dat zorgverzekeraars producten weggeven bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering. Denk daarbij aan een elektrische tandenborstel als je een tandartsverzekering afsluit. 

 

(39)

Over de auteur