5 Voordelen van Koffie

koffie

1.Het houdt je wakker

Je ziet het waarschijnlijk heel veel mensen in de ochtend met een kop koffie in hun handen. Dit komt omdat koffie je wakker houdt. In koffie zit cafeine, die wordt opgenomen in de bloedbaan en zo bij de hersenen komt. Het stimulerende effect van koffie onstaat door een blokkade van een remmende neurotransmitter.

2.Een betere concentratievermogen

Dagen dat je je maar niet kan concentreren kunnen vervelend zijn. Koffie geeft een stimulerend effect van alertheid en concentratie. Uit onderzoek is gbleken dat een lage dosis koffie chaffeurs die lange trips moesten houden een positieve werking had. De chaffeurs waren meer alert en konden makkelijker wakker blijven. Dus drink vooral geen koffie voor het slapen gaan. 80 mg cafeine is al voldoende om je wakker te houden achter het stuur.

3.Middel tegen hoofdpijn

Bepaalde receptoren die ervoor zorgen dat je hoofdpijn hebt of een migraine aanval kunnen worden geblokkeerd door cafeine. Koffie kan een effectief middel zijn tegen klachten van hoofdpijn. Pijnstillers hebben een effet om je pijn te verdoven en koffie stimuleert dat effect door het met 40 procent te laten groeien. Het werkt niet alleen met de groei maar koffie zorgt er ook voor dat de medicijnen sneller in je bloed verwerkt worden. Koffie dient wel met mate ingenomen te worden. Een te grote dosis van koffie kan leiden tot een verminderend effect van anti hoofdpijn en migraine.

4. Koffie maakt je slimmer

Koffie is momenteel de meest geconsumeerde psychoactieve stof in de wereld. Psychoactieve stoffen hebben een effect op de geest en het gedrag. Sommige hebben een negatief effect, terwijl anderen een positief effect hebben. Koffie kan dus een positief effect hebben op de hersenen.
Volgens een studie kan de cafeïne in koffie de gevolgen van de remmende neurotransmitter, adenosine, blokkeren, en daardoor de afgifte neurotransmitters stimuleren (bijvoorbeeld dopamine en noradrenaline), en cognitieve functies verbeteren . Dus begin met het kopen van Koffiebonen!

5.Koffie houdt je gehydrateerd

Koffie zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft en dus niet uitgedroogd. Eerste instantie denk je toch echt dat koffie je uitdroogt maar uit studies blijkt dat de hydratatie van koffie net zo sterk kan zijn als met water. Er zijn onderzoeken gedaan naar de vochtniveau in de lichamen van maar liefst 50 mannen. Deze mannen dronken per dag drie tot zes kopjes koffie. De gematigde inname van koffie bleek verrassend genoeg net zo hydraterend te zijn als water!

(66)

Over de auteur