Hoe veilig is een traplift?

Traplift

Als je wat slechter ter been bent, wil je natuurlijk graag mobiel blijven. Een mogelijkheid om thuis niet al te veel te moeten omgooien is om een traplift aan te schaffen. Bij het aanschaffen van een traplift wil je natuurlijk eerst weten of het wel veilig is.

Kwaliteitsnormen

Een traplift moet een hulpmiddel zijn, geen gevaarlijke constructie. Door de jaren heen zijn er veel aanpassingen gemaakt om de veiliheid van de gebruikers te waarborgen. Ook tweedehands trapliften van 123 trapliften.nl moeten voldoen aan Europese veiligheidsnorm EN 81-40,zodat ook deze veilig gebruikt kunnen worden.

De veiligheidsmaatregelen

Dit zijn de maatregelen die zijn genomen om een traplift voor iedereen veilig te maken:

Startblokkering
Een traplift is niet zomaar aan te zetten. Elke traplift is voorzien van armleuningen welke naar beneden dienen te staan als je erin zit. Ook moet de sleutel in het contact zitten. Pas als je goed zit en de leuningen naar beneden plaatst zal de traplift dus kunnen vertrekken. Zo kan hij nooit weggaan voordat jij goed zit. Ook extra handig als er kleine kinderen op bezoek komen: gewoon de sleutel omdraaien en de traplift zo op slot zetten.

Gordel
Een traplift is ook voorzien van een gordel. Door deze om te doen, is er geen mogelijkheid om uit de traplift te vallen. Vooral als het om een stijle trap gaat, of als er scherpe bochten worden gemaakt is dit een fijne toevoeging. De standaard gordel zit alleen over je onderbuik. Het is echter ook mogelijk om een vierpuntsgordel te laten installeren zodat je helemaal goed vastzit.

Klembeveiliging
Door verschillende sensoren wordt gedetecteerd of er niks klem komt te zitten tussen de motor van de traplift. Als er toch een mogelijk obstakel is, zal dit opgemerkt worden en stopt te traplift automatisch nog voordat dit obstakel bereikt is. Het ontwerp zorgt er ook voor dat je kleding nooit tussen de motor of het railsysteem vast kan komen te zitten. Deze automatische stop kan weer ongedaan gemaakt worden door het voorwerp dat in de weg ligt met de hand of voet weg te schuiven.

Noodstop
Elke traplift is voorzien van een noodstop. Mocht er iets fout gaan kan deze ten alle tijden worden ingedrukt. Mocht je opeens onwel worden, of het idee hebben dat je uit de stoel valt kun je voor het echte gevaar de stoel dus stilzetten

Meedraaidende stoel
Sommige trappen zijn erg smal of maken een hoek. Om deze reden zijn er trapliften met een meedraaiende stoel. Door deze functie is er altijd genoeg ruimte om af en op te stappen.

Extra accu
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je halverwege de trap opeens stil komt te staan. Om deze reden hebben vrijwel alle trapliften een dubbele accu. Mocht de eerste accu leeg zijn, of een stroomuitval zijn, kom je niet onverwachts vast te zitten door gebrek aan stroom.

(199)

Over de auteur