Is je kind een echte pleaser?

Assertiviteitstraining kind

Gaat er geen moment voorbij dat je kind eens een keer nee zegt? Zie je je kind vooral aardig zijn en aanpassen aan de wil van een ander? Denk je weleens van: ‘kom op, zeg een keer wat je echt vindt?’. In plaats van altijd maar rekening te houden met anderen een keer echt vertellen wat je dwars zit? Heel wat kinderen hebben hiermee te maken en vinden een ander belangrijker dan zichzelf. Ergens is dit ook een mooie eigenschap want deze kinderen voelen vaak veel en zijn heel empathisch. Ze kunnen vaak goed luisteren en nemen echt de tijd voor een ander. Bewust of onbewust kunnen andere kinderen hier misbruik van maken. Je zou kunnen zeggen dat je kind is doorgeschoten in bepaald ‘please’ gedrag en vaak zit hier ook een angst achter. Zo kan de angst dat de ander boos op hem wordt of hem niet meer aardig vindt een rol spelen. Uit angst voor de ander mag de ander altijd kiezen wat er gedaan wordt.

Hoe ben je zelf als ouder?

Ben je zelf ook een enorme pleaser? Wie bepaald in het gezin welke uitstapjes gedaan worden of welk tv-programma er gekeken gaat worden? Pas jij je ook altijd aan aan wat je partner wil en volg je hem daarin? Of ben jij ook altijd in opperste paraatheid wanneer je baas je onverwacht belt en durf je uit angst om ontslagen te worden geen nee te zeggen tegen een voorstel? Je kind ziet jou als voorbeeld en kopieert in zekere zin jouw gedrag.

Wat kan je zelf doen?

Ze zeggen niet voor niks dat kinderen vaak als spiegel dienen voor de ouders. Het is aan te raden om zelf ook bewust te worden van je eigen gedrag zonder jezelf helemaal te veroordelen. Laat je de komende weken van je beste kant zien en toon je assertief op wanneer het nodig is. Maak hier echt een leerdoel van en laat op die manier zien aan je kind dat je jezelf altijd kan ontwikkelen. Het maakt niet uit hoe oud je bent, we kunnen altijd leren. Praat ook met je kind over lastige situaties. Wat doet je kind wanneer hij een vriendje heeft die een spel wil lenen? Wat zeg je wanneer je kind dit eigenlijk niet wil? Wat kan je kind doen wanneer hij ziet dat zijn vriendje wordt gepest? Hoe zou hij dit tegen de pester zelfverzekerd kunnen zeggen? Mocht je denken: mijn kind heeft meer hulp nodig dan kan een weerbaarheidstraining altijd helpen.

(30)

Over de auteur