Altijd gezond geleefd – maar toch hangende oogleden? Geen zorgen!

Ooglidcorrectie

Het is iets dat we vaker zien dan je misschien zou denken: mensen die altijd gezond hebben geleefd, maar toch al op jonge leeftijd te maken krijgen met hangende oogleden. Hangende oogleden zijn namelijk deels genetisch bepaald: sommigen hebben er nooit last van, andere krijgen al rond hun dertigste klachten hierdoor.

Hangende oogleden zijn niet gevaarlijk, maar kunnen om meerdere redenen wel storend zijn. Een ooglidcorrectie is echter zeer snel en eenvoudig uitgevoerd. Vaak kan de ingreep zelfs door de huisarts worden uitgevoerd.

Oorzaak en klachten van hangende oogleden

Bij hangende oogleden is er meestal sprake van overtollige huid of huid die niet strak genoeg is om de oogleden omhoog te houden. Hierdoor gaat de huid van de oogleden wat hangen.

Dit is deels genetisch bepaald. Sommige mensen hebben van nature wat meer huid rond de ogen, waardoor deze ook sneller kan gaan hangen. Ook etniciteit speelt mee. Bij mensen met oost-Aziatisch bloed ontstaan er veel minder vaak klachten rond hangende oogleden dan bij mensen met hun oorsprong in (west-)Europa.

Hangende oogleden kunnen verschillende klachten geven:

  •       Vermoeid gevoel
  •       Dubbel zien
  •       Huid van oogleden in gezichtsveld
  •       Sneller vermoeide ogen
  •       Hoofdpijn (door aanspannen voorhoofd)

Daarnaast kunnen er ook puur cosmetische redenen zijn om iets aan hangende oogleden te doen. Veel mensen vinden het niet mooi bij zichzelf. Een ooglidcorrectie kan dan uitkomst bieden.

Ooglidcorrectie – sneller dan gedacht

Het klinkt voor veel mensen vrij ingrijpend en iets dat is weggelegd voor mensen uit de showbusiness: een ooglidcorrectie. Toch is dat zeker niet het geval. Dagelijks worden vele ooglidcorrecties uitgevoerd bij jong en oud.

Soms uit cosmetische redenen, vaak ook vanwege (lichte) medische klachten als gevolg van hangende oogleden.

Je kunt in veel gevallen zelfs een ooglidcorrectie laten uitvoeren bij een huisartskliniek. Huisartsen kunnen met een kleine bijscholing de correctie uitvoeren. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving en je hoeft er bijvoorbeeld niet voor naar het ziekenhuis te gaan.

(262)

Over de auteur