BMI berekenen voor een gezonde BMI?

Body Mass Index

BMI in BMI berekenen staat voor Body Mass Index. De Body Mass Index is dus een index die de verhouding tussen de Body (lengte) en Mass (gewicht) aangeeft. Het uitrekenen van de index was vroeger erg moeilijk.

Gelukkig zijn er tegenwoordig online calculator voor. Zo heb je de BMI berekenen calculator. Vervolgens krijg je een uitslag die vaak varieert tussen de 10 en 50. Als de uitslag er buiten zit is de calculator stuk of er is sprake van een ernstige aandoening. Het is belangrijk voor een ieder om een gezonde BMI te hebben. Dat houdt dus in dat de indexcijfer tussen 19 en 25 zit.

BMI berekenen voor een gezonde BMI?

Zoals in de alinea hiervoor genoemd hoort de indexcijfer tussen de 19 en 25 zitten als je wil spreken van een gezonde situatie. Maar dan komt de grote vraag, ‘Waarom zou ik een gezonde BMI hebben?’.  Een eerste voordeel is dat door een gezondere levensstijl je goedkoper kan gaan leven. Dit kan doordat sommige zorgverzekeringen lagere premies hebben voor gezonde mensen. Een tweede voordeel is dat men met een gezonde indexcijfer zich fitter voelt. Dit omdat je dan geen tekorten of overschotten hebt aan energie (uiteraard externe factoren als een vitamine D tekort niet meegenomen). Een derde voordeel sluit zich aan bij de eerste.
Met een gezonde BMI is er minder snel sprake van een ziekte en heb je dus minder kosten. Je doet er dus verstandig aan om met regelmaat te controleren of er nog sprake is van een gezonde BMI (via de bovengenoemde calculator). Het is namelijk erg gemakkelijk om bij te komen, maar erg moeilijk om weer van gewicht te minderen.

Nadelen BMI berekenen

Oorspronkelijk is de Body Mass Index verzonnen om de gemiddelde van een groep te bepalen. Later is dit ontwikkeld tot een proces dat door elk individu uitgevoerd kan worden. Met behulp van deze index is het mogelijk om mensen in groepen in te delen op basis van gewicht. Helaas is het niet met deze index mogelijk om te bepalen of iemand daadwerkelijk overgewicht heeft. Er wordt namelijk geen vetpercentage meegenomen. Als een bodybuilder bijvoorbeeld zijn BMI uitrekent zal hij schrikken van de uitslag (obesitas). Het verschil tussen bmi berekenen man en bmi berekenen vrouw binnen deze index is zo klein dat in de meeste gevallen er één BMI berekenen methode wordt gebruikt.

(92)

Over de auteur