Wat zit er in kaas?

wat zit er in kaas

Wat zit er in kaas?

Sommige mensen vragen het zichzelf weleens af: ‘Wat zit er in kaas?’Nu gaan we de vraag wat zit er in kaas voor jou beantwoorden, want we eten het allemaal maar wat zit er nu precies in?

Wat zit er in kaas is lastig te beantwoorden

Wat er in kaas zit is lastig te beantwoorden puur omdat er heel veel verschillende soorten kaas zijn, we gaan hier nu uit van een Jong belegen kaas, dit omdat dit veel wordt gegeten.

Wat zit er in kaas: De voedingstoffen

Melk

Kaas wordt natuurlijk gemaakt van Melk, er is zo’n 100 liter melk nodig voor 1 grote kaas te maken. Hoe dit wordt gedaan wordt hier kort uitgelegd.

Stremsel

Stremsel wordt gevonden in de maag van ieder zoogdier, het is een complex spijsverteringsenzym. Het bevat eiwit splitsende enzymen die ervoor zorgen dat de melk gaat samenklonteren en uiteindelijk kaas wordt.

Zuursel

Zuursel is een concentraat melkzuurbacteriën en zet melksuikers om in melkzuur. Het zorgt er ook voor dat de groei van aanwezige bacteriën wordt geremd en zorgt er dus voor dat de kaas lang houdbaar blijft.

Koolhydraten

In jong belegen kaas zitten geen koolhydraten, kaas bestaat voornamelijk uit verzadigde – onverzadigde vetten en eiwitten.

Eiwitten

In kaas zit zon 20 – 25 % aan eiwitten. Eiwitten zijn de bouwstoffen van het lichaam en worden in hoge doseringen gegeten door sporters.

Vetten

Kaas bestaat uit zo’n 30 – 35 % aan vet, veel hiervan zijn verzadigd en bij te veel gebruik niet goed voor de gezondheid. Het voedingscentrum vermeld erbij dat er een verhoogd risico is op hart en vaatziekten.

Zout

Er zit zo’n 1,5 % zout in jong belegen kaas, een gemiddelde plak kaas weegt zo’n 15 – 20 gram en hierdoor valt het zout wat je binnen krijgt bij normaal gebruik (2 plakken per dag) wel mee.

Wat zit er in kaas: Mineralen en vitamines

Mineralen

  • Calcium
    Goed voor: De botten, tanden, bloedstolling en hormonen.
  • Fosfor
    Goed voor: De botten en de stofwisseling.
  • Magnesium
    Goed voor: Spieren, botten en het zenuwstelsel.

Vitamines

In kaas vindt je vooral vitamine A en B12.

 

Ik hoop dat ik zo de vraag: Wat zit er in kaas? Goed voor je heb kunnen beantwoorden.

(4259)

Over de auteur