Natuurlijk heeft lang niet iedere vrouw er last van, maar er is toch een behoorlijk percentage die klachten heeft die betrekking hebben op de buitenste delen van de vagina. Of het nu de grote- of kleine schaamlippen zijn, de perineum huid of de clitoriskap, er is gelukkig wel iets aan te doen.
Iets als een schaamlipcorrectie is niet iets waar iedere vrouw heel eenvoudig over zal praten, laat staan om de stap te nemen zo’n ingreep te laten uitvoeren. Gelukkig zijn er in Nederland verschillende vrouwenklinieken waar je heel goed en discreet kunt worden verder geholpen. Zodat iedere vrouw zich content kan voelen met haar vagina. Zoals V-klinieken in Leiden, de grootste vrouwenkliniek van Nederland. Zaken waarin men daar is gespecialiseerd zijn bijvoorbeeld:
Labiaplastiek (Schaamlipcorrectie)
Als het formaat, de vorm of (a)symmetrie van je schaamlippen leidt tot problemen bij het fietsen, sporten of natuurlijk seks, dan kun je een schaamlipcorrectie overwegen. De meest voorkomende ingreep op dit gebied is een correctie van de binnenste, ook wel ‘kleine’ schaamlippen (labia minora). Maar ook het behandelen voor de buitenste , ‘grote’ schaamlippen (labia majora) wordt regelmatig uitgevoerd. Bij een correctie zal de plastisch chirurg/cosmetisch gynaecoloog het overtollig weefsel wegnemen en zo de klachten verhelpen.
Hood-plastiek
Wanneer je de binnenste schaamlippen laat verkleinen kun je er ook voor kiezen deze ingreep uit te breiden met een clitoriskapcorrectie (hood-plastiek). Daarbij wordt naast het verkleinen van de kleine schaamlippen ook het deel van de clitoris kap (de hood) worden aangepast en de huid/het weefsel van je clitoriskap in verhouding met je schaamlippen worden gebracht.Dit betreft een relatief kleine ingreep die onder lokale verdoving wordt uitgevoerd en waarvoor je dus niet onder narcose gaat. De plastisch chirurg of cosmetisch gynaecoloog kan je hierover uiteraard uitgebreid informeren.
Ingetrokken/ingedeukte tepel correctie
Dit probleem, waarbij de tepel plat is of zelfs naar binnen staat, komt zowel bij vrouwen als ook mannen voor en is meestal een onschuldige aandoening die ook niet voor pijn zorgt. De oorzaak kan aangeboren zijn of het gevolg van hormonale ontwikkelingen of het geven van borstvoeding. Vaak wordt de tepel naar binnen getrokken door de melkgangetjes. De ingreep bestaat er dan ook vaak uit dat de klieren worden doorgesneden. Om er voor te zorgen dat de tepels na de ingreep niet weer terugzakken, wordt vaak (tijdelijk) een ringetje aangebracht die de tepels als normale tepels positioneert.
(198)