Gezondheidsvoordelen van smoothies

afvallen met shakes

Sinds een aantal jaren veroveren smoothies Nederland. Je kunt kant-en-klare smoothies vinden in het koelvak van de supermarkt en op de diepvriesafdeling vindt je ingevroren stukjes fruit, speciaal voor het maken van smoothies. Ook in restaurants, lunchrooms en op de terrasjes zie je steeds vaker smoothies op de drankenkaart staan.

Smoothies lijken hun plekje in onze eetgewoonten dan ook definitief veroverd te hebben. Maar hoe gezond zijn deze smoothies eigenlijk? Daar zullen we in dit artikel bij stilstaan.

Wat zijn smoothies?

Een smoothie is een drankje wat gemaakt is van fruit en een vloeistof. Het verschil met een vruchtensap is dat een smoothie ook het vruchtvlees bevat. Het vruchtvlees bestaat uit vezels die goed zijn voor onze gezondheid. Daarover verderop meer.

Om het vruchtvlees te bewaren worden smoothies gemaakt met behulp van een blender. Een blender bestaat uit mesjes die onderin een kan hard ronddraaien. Deze vermalen het fruit in het geheel en zo fijn dat deze drinkbaar wordt. Om de smoothie drinkbaar te maken is het wel nodig een vloeistof toe te voegen. Bij voorkeur een vloeistof zoals water, amandelmelk, kokoswater of kokosmelk en geen zuivel zoals melk of yoghurt. Zuivel vermindert de opnamen van bepaalde voedingsstoffen uit de smoothies. Het is daarom beter om een plantaardige vloeistof of water te gebruiken.

Het meest gezond zijn groene smoothies. Een groene smoothie is hetzelfde als een fruit smoothie, echter met de toevoeging van een groene bladgroente. Meestal wordt hier spinazie voor gebruikt maar dit mag ook een andere groene bladgroente zijn, zoals boerenkool, rucola, snijbiet of paksoi. Het voordeel van spinazie is dat je deze gewassen kunt kopen en zo in de blender kan doen. Spinazie is bovendien licht verteerbaar, ook in rauwe vorm (zoals je het eet in smoothie vorm).

De groene bladgroenten maken een smoothie pas echt gezond. Dit komt omdat groene bladgroenten rijk zijn aan micronutriënten. Naast vitamines en mineralen zijn groene smoothies ook een goede bron van antioxidanten, spoorelementen en bioactieve stoffen zoals chlorofyl.

Het is de combinatie van fruit en groene bladgroenten die een smoothie gezond maken. Smoothies zijn het gezondst indien ze worden gedronken als vervanging van een traditionele maaltijd, zoals de boterhammen van het ontbijt. Zo wordt ervoor gezorgd dat de smoothie niet voor extra calorieën zorgt maar juist voor minder.

Een groene smoothie is overigens heerlijk zoet. Deze smaakt dankt het aan het fruit wat ervoor gebruikt wordt. De smaak van het fruit zorgt ervoor dat de smaak van de groente wordt gemaskeerd.

Gezondheidsvoordeel #1: vezels

Zoals al eerder genoemd maak je smoothies door de groene bladgroenten en het fruit in een blender te doen. Hierdoor krijg je een drankje waarin alle oorspronkelijke vezels nog zitten. Deze vezels zijn klein vermalen door de mesjes van de blender, dat wel, maar waar het om gaat is dat ze nog aanwezig zijn. Dit is bijvoorbeeld niet het geval bij slowjuicers waar het sap uit het fruit en de groente wordt geperst en de vezels in de pulp achterblijven.

Vezels zijn belangrijk voor onze gezondheid. Ze houden de darmen gezond. Vezels zijn het voedsel voor de goede bacteriën in onze dikke darm. Zo blijft de darmflora gezond. Vezels zijn ook nodig voor de bewegingen van de darmen en voorkomen zodoende verstoppingen.

Als je wilt afvallen bieden vezels ook voordelen. Ze zorgen ervoor dat je een meer verzadigd gevoel hebt. Ze zorgen er voor dat suikers minder snel uit het fruit opgenomen kunnen worden door de dunne darm. Dit voorkomt pieken in de bloedsuikerspiegel. Dit is belangrijk als je wilt afvallen. Pieken in de bloedglucose zorgen voor een verhoogde aanmaak van insuline wat vetopslag in de hand kan werken. De vezels voorkomen dit waardoor je lichaam vet kan verbranden.

Gezondheidsvoordeel #2: micronutriënten

Een groene smoothie is een ware vitaminebom. Door veel te variëren met het fruit en de bladgroenten die je gebruikt zorg je ervoor dat je alle essentiële vitamines en mineralen binnen krijgt. Door te variëren met de kleuren van het fruit wat je gebruikt verzeker je jezelf ervan dat je steeds weer andere vitamines en andere antioxidanten binnen krijgt.

Het Voedingscentrum adviseert om dagelijks 250 gram groenten en 200 gram fruit te eten. Met de 250 gram groenten in het bijzonder hebben een hoop Nederlanders de nodige moeite. Met groene smoothies haal je gelijk een deel van je dagelijkse groenten en fruit targets binnen.

Gezondheidsvoordeel #3: meer energie

Smoothie geven je op verschillende manieren energie. Op de eerste plaats leveren smoothies vruchtsuikers die je lichaam makkelijk kan omzetten in directe energie. Groene smoothies bevatten ook veel magnesium. Dit mineraal is goed voor je energie stofwisseling. Het zorgt ervoor dat je spieren energie vrij kunnen maken uit glucose. Een andere vitamine die betrokken is bij je energie huishouding is vitamine b1, die ook goed vertegenwoordigd is in groene smoothies.

Boerenkool bevat gezonde vetzuren die belangrijk zijn bij je vetstofwisseling en het vermogen om energie vrij te maken. Het is daarom goed om naast spinazie zo nu en dan je smoothie te maken op basis van boerenkool. Spinazie is weer een goede bron van ijzer, wat belangrijk is om bloedarmoede te voorkomen.

Gezondheidsvoordeel #4: goed voor je weerstand

Het zal je vast niet verbazen dat al die vitamines en mineralen goed zijn voor je immuunsysteem. Zo zijn groene smoothies erg rijk aan vitamine C. Vitamine C speelt een belangrijke rol voor allerlei processen in ons lichaam. Het werkt als sterk antioxidant en ruimt vrije radicalen op voordat ze voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen.

Een andere antioxidant in groene smoothies is vitamine E. Deze vitamine is belangrijk voor het gezond houden van de huid. Veel mensen ervaren dan ook dat hun huid mooier is geworden nadat ze groene smoothies hebben opgenomen in hun eetschema.

(64)

Over de auteur