De geschiedenis van acupunctuur

Acupunctuur

Acupunctuur is een van de oudste behandelmethode in de wereld. Rond het jaar 300 voor Christus werd er al gesproken over deze methode in de Nei-Tjing. In het jaar 2016 wordt er nog steeds veel gebruik van gemaakt van deze behandelmethode voor diverse aandoeningen. In dit artikel lees je álles wat je moet weten over acupunctuur

Geschiedenis Acupunctuur in Europa

De allereerste behandeling in Europa die vastgelegd is in een proefschrift dateert van het jaar 1683. Dit was het proefschrift Willem ten Rhyne. Pas rond 1700 ontstond er de interesse van de Europeanen in Acupunctuur. Dit effect werd versterkt door de ontdekkingsreizen. Door de koloniale reizen werden diverse culturen uitgewisseld. Toch was er veel scepsis rond de Chinese behandelmetoden en geneeskunst in het algemeen. De Europeanen voelden zichzelf superieur ten opzichte van de rest van de wereld. Vanaf begin 1900 begon met in Europa onderzoek te doen naar de werking en effectiviteit van acupunctuur.

Effect Acupunctuur

De autoriteit op het gebied van gezondheid op de wereld is de WHO. WHO staat voor World Health Organization. In 1979 hebben zei een lijst opgesteld van aandoeningen en symptomen die verlopen konden worden door middel van acupunctuur. Deze lijst is opgesteld naar aanleiding van diverse wetenschappelijke onderzoeken waarin aangetoond wat het effect van acupunctuur is.

Vroeger werd er onderzoek gedaan door geneemidellen of andere behandelingsmethode te vergelijken met acupunctuur. Deze aanpak toetst niet de effectief van acupunctuur. Om een goede toets te doen moet je een controlegroep behandelen met ‘echte’ acupunctuur en een andere controlegroep (met dezelfde klachten) behandelen met een ‘schijnbehandeling’. De mensen met een schijnbehandeling werden niet behandeld met echte naalden maar met een soort tandenstokers. Bij deze aanpak bleek dat hoe zorgvuldiger het onderzoek was uitgevoerd, hoe kleiner het effect van de acupunctuur bleek te zijn. Er ontstonden bij veel mensen van de controlegroep Placebo-effecten.

Acupunctuur en de erkenning

Officieel gezien is acupunctuur geen erkend beroep. In Nederland rekent met acupunctuur tot de complementaire en alternatieve geneeskunde. De behandelingen worden in Nederland uitgevoerd door zowel artsen als mensen die geen arts zijn. Er zijn ook speciale bedrijven in Nederland die zicht richten op acupunctuur zoals dit bedrijf in Amsterdam.

Wat vind jij van acupuntuur? Laat het ons weten!

(173)

Over de auteur