Kan een kleur van eeneen voordeel opleveren om een voetbalwedstrijd te winnen? Er zijn diverse serieus onderzoeken hierover gedaan. Sommige onderzoekers beweren dat spelers met een rode shirt een psychologisch voordeel hebben ten opzichte van hun tegenstander.
Waarom is rood een kleur wat in je voordeel kan werken. Je kunt hier denken aan een paar dingen. Als je kijkt naar voetbal kan je medespelers beter zien op een groene veld. Al blijkt bij meerder onderzoeken dat ook andere kleuren een voordeel kan opleveren. Shirts met een hoog contrast ten opzichte van de omgeving, kunnen aanvalskracht van primair ingestelde voetbalteams vergroten. Op zich best logisch een speler in een groen shirt zul je minder goed kunnen zien dat een speler in een witte shirt.
Een ander voordeel van rood is dat het duidt op een hoog testosterongehalte, op mannelijkheid, kracht en agressie. Er is een onderzoek gedaan tijdens de EK voetbal in Portugal. Sommige ploegen speelden dat toernooi in verschillende kleuren en zij hebben het best gepresteerd in rode shirts. Daarbij is ook nog een meer gescoord dan wanneer men in wit of blauw speelde. Hebben de dragers van een rode shirt meer vertrouwen, spelen ze agressiever in de aanval of is het gewoon toeval? Wat moeilijk is te meten of er ook daadwerkelijk even sterke tegenstander tegenover je staat. Je kunt niet elke wedstrijd precies met elkaar vergelijken omdat er nog veel andere factoren meespelen bij een uitslag van de wedstrijd. Er staan tenslotte 22 spelers op het veld die elke dag weer op een ander niveau spelen. En de scheidsrechter nemen elke wedstrijd andere soort beslissingen die gevolgen kan hebben voor de uitslag. Daarom is een onderzoek met altijd dezelfde situatie lastig te meten.
In het gevechtsport zijn hier ook wat onderzoeken naar gedaan. De antropologen schrijven in vakblad Nature dat tijdens de olympische spelen in Athene opvallend vaak de sporter met het rode broekje of pakje als winnaar uit de strijd kwam. Het verschil kwam vooral tot uiting als de sporters aan elkaar gewaagd leken. Bij een gelijke strijd -evenveel kracht, gewicht en lichaamslengte- won in 60 procent van de gevechten de rode vechtersbaas. Maar echte vechterskwaliteiten gaven nog steeds de doorslag: een rode broek kan een zwakke bokser niet ineens sterker maken.
Buiten de kleur van het voetbalshirt of broek om blijft natuurlijk de kwaliteit van de spelers doorslaggevend in een sportwedstrijd. Een speler die niet kan passen zal ook de bal niet bij zijn medespeler krijgen, ongeacht de kleur van het shirt.
(227)