Is een e-sigaret schadelijk tijdens de zwangerschap?

E-smoker

Er word beweert dat het roken van een e-sigaret, ook wel sisha sigaret, hetzelfde gevolg heeft als stoppen met roken. Daarnaast zou een rokershoestje voorkomen kunnen worden door en zou deze ook nog eens veilig zijn voor zwangere vrouwen. Maar is dat ook echt zo of zijn dit goedkope verkooptrucs om mensen laten over te stappen van een echte sigaret naar de e-sigaret? We zetten alle feiten even voor je op een rijtje.

Wat maakt de e-sigaret zo ongezond?

De vloeistof in een e-sigaret is samen gesteld uit water, smaakstoffen in propyleenglycol of glycerine en soms ook nicotine. Nicotine is het verslavende stofje dat ook terug te vinden is in normale sigaretten. Deze stof kan tijden de zwangerschap schade aan de longen, hart en het centraal zenuwstelsel van de foetus veroorzaken. Daarnaast bevat de e-sigaret propyleenglycol, een stof die kan zorgen voor irritatie aan de lucht wegen. Ook bevat de e-sigaret een aantal kankerverwekkende stoffen wat je natuurlijk ook niet binnen wil krijgen tijdens de zwangerschap.

Nooit roken tijdens je zwangerschap

Roken tijdens je zwangerschap is uit den boze dus ook het roken van een sisha sigaret. Er word beweert dat de e-sigaret een beter alternatief is dan normaal roken. Toch zijn er ook veel instanties die hier hun vraagtekens bij zetten. Mocht het wel beter zijn dan is alsnog al het roken slecht tijdens de zwangerschap. Zelfs het roken van niet nicotine houdende sisha sigaretten raden veel officiële gezondheidsorganisaties ten strengste af. In de toekomst zou dit wel een oplossing kunnen zijn maar op dit moment is er nog heel weinig bekend over de gevolgen op lange termijn om dat de e-sigaret nog maar net op de markt is.

Ik kan niet stoppen?

Mocht het je echt niet lukken om te stoppen met roken tijdens de zwangerschap dan is het wel beter om eerst over te stappen op een e-sigaret of andere nicotine vervangers zoals nicotinepleisters. Als je kiest om over te stappen naar de e-sigaret tijdens de zwangerschap is het uit den boze om nog echte sigaretten te roken. Dit zou de nicotine inname alleen maar vergroten. Daarnaast kan de verloskundige, huisarts of gynaecoloog je helpen bij het stoppen met roken of zij verwijzen je door naar een andere coach.

(658)

Over de auteur