Sportblessures voorkomen met puzzelmatten

Bokser

Als je een zelfverdedigingskunst, vechtsport of andere sport beoefent waar je regelmatig koprollen, worpen en valpartijen maakt, is het van groot belang om op een veilige manier te kunnen trainen en sporten. Puzzelmatten bestellen is een verstandige keus. Dit is niet alleen van belang voor het kunnen concentreren op de sport en oefeningen, maar ook voor je veiligheid. In dit artikel bespreken we de voordelen van puzzelmatten, voor welke doeleinden ze gebruikt kunnen worden en hoe je puzzelmatten het beste kunt schoonmaken.

Wat is een puzzelmat?

Zoals de naam al doet voorspellen, heeft een professionele puzzelmat de vorm van een puzzelstuk. Je moet de puzzelstukken in elkaar zetten om een stabiele ondergrond te krijgen. Doordat puzzelmatten vaak een vierkant formaat hebben en de tegels op maat te snijden zijn, kun je de grootte van de mat helemaal zelf samenstellen. Vooral in kleinere ruimtes biedt een puzzelmat uitkomst. Daarnaast zullen puzzelmatten, door het puzzelsysteem, nauwkeurig aansluiten en niet verschuiven. Het is daarom niet nodig om de matten te verlijmen.

De voordelen van een puzzelmat

Puzzelmatten hebben een uitstekende bescherming tegen schokken en stoten. Dit maakt een professionele puzzelmat uitermate geschikt voor in vechtsportscholen en voor sportscholen ter bescherming van fitnessapparatuur en losse gewichten. Door het schokbestendige materiaal, is de kans op een sportblessure bij een val vele malen kleiner dan wanneer je op een harde ondergrond valt. Ook geluiden worden gedempt door een puzzelmat. Daarnaast zijn professionele puzzelmatten in tegenstelling tot andere sportmatten, zoals bijvoorbeeld oprolmatten of een traditionele tatami vloermat, een stuk voordeliger.

Wist je dat puzzelmatten ook voor andere doeleinden uitermate geschikt zijn? Zo kun je puzzelmatten tegenkomen bij kinderopvangen als veilige vloerondergrond voor de kleintjes, maar kan het ook dienen als ondergrond voor een opblaaszwembad. Hierdoor zal het zwembadje niet meer verschuiven, als kinderen erin en eruit springen.

Verschillende soorten

Bij het kopen van een professionele puzzelmat, is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken.

Dikte
De dikte kan per merk verschillen, maar vaak heb je de keuze tussen diktes van 1, 2 of 4 centimeter. Zo worden matten met een dikte van 4 cm vooral gebruikt bij sporten waar grondwerp en diverse werptechnieken vereist zijn. Denk bijvoorbeeld aan Aikido, Jiujitsu en Judo. Voor MMA, Karate en andere vechtsporten wordt vaak gekozen voor de puzzelmatten met een dikte van 2 cm.

Materiaal
Ook het materiaal kan per merk verschillen. Je hebt over het algemeen de keuze tussen rubberen puzzelmatten en matten die gemaakt zijn van foam. Zo worden foam puzzelmatten vooral gebruikt als turn mat of judo mat, terwijl er in sportscholen en crossfitverenigingen vooral voor rubberen puzzelmatten gekozen wordt.

(74)

Over de auteur