Doxycycline: weg met bacteriële infecties!

Medicijnen

Aandoeningen die worden veroorzaakt door een bacteriële infectie kunnen behoorlijk vervelend zijn. Vaak zijn dit soort problemen ook erg hardnekkig. Heeft u bijvoorbeeld last van een blaasontsteking, luchtweginfecties, geslachtsziektes waar u vanzelfsprekend zo snel mogelijk vanaf wilt? Dan biedt het medicijn Doxycycline een oplossing.

Werkzame stof

Het gebruik van Doxycycline gaat de strijd aan met bacteriële infecties. De werkzame stof doxycycline stopt de aanmaak van eiwitten in bacteriën. Het gevolg is dat de bacteriën zich niet meer kunnen vermenigvuldigen en afsterven. Het goede nieuws voor u is dat uw klachten of symptomen vervolgens langzamerhand afnemen. Dat is natuurlijk wat u graag wilt!

Waar kunt u Doxycycline voor gebruiken?

Het medicijn pakt een hoeveelheid klachten aan die door bacteriële infecties ontstaan. Artsen schrijven Doxycycline onder andere voor bij:
– Blaasontsteking
– Geslachtsziektes (chlamydia, gonorroe, syfilis)
– Ziekte van Lyme
– Luchtweginfecties
– Ernstige ooglidontstekingen
– Vruchtbaarheid klachten
– Malaria
– Q-koorts

Gebruik: waat moet u op letten?

Het medicijn Doxycycline is verkrijgbaar in capsules. U kunt ze halen bij de apotheek. Veel makkelijk is het om ze gewoon online te bestellen op bijvoorbeeld Stoeh.nl
Wanneer u de capsules inneemt, doe dit dan zonder te kauwen. Slik ze gewoon door en gebruik daarvoor een glas water. Het is aan te raden om dit te doen terwijl u zit of staat. Hiermee voorkomt u namelijk dat de capsule in uw slokdarm blijft hangen en op die manier voor irritatie zorgt.
Om maagdarmklachten te voorkomen is het advies om Doxycycline in te nemen tijdens of na de maaltijd. Let er wel op dat u de voorgeschreven kuur helemaal afmaakt, ook al voelt u zich na enkele dagen iets beter. Wanneer u namelijk te vroeg stopt met het innemen van het medicijn, dan kan de ontsteking terugkomen. Dat maakt het allemaal nog veel meer vervelend. Hou verder goed de richtlijnen voor de dosering goed in de gaten. Lees hiervoor goed de bijsluiter.

Eventuele bijwerkingen

Wat bijna voor alle medicijnen geldt: na gebruik kunnen er eventuele bijwerkingen optreden. De meeste mensen verdragen Doxycycline probleemloos. Een enkele keer kan er een klacht ontstaan.
Voorbeelden:
– Verkleuring van de tong (meestal zwart)
– Maagdarmklachten (buikpijn, misselijkheid, diarree). Nogmaals: probeer er vooral op te letten om het medicijn in te nemen tijdens of na de maaltijd.
– Overgevoelige huid voor zonlicht
– Schimmelinfecties aan de vagina of anus
Let er verder op dat u doxycycline niet gebruikt wanneer u overgevoelig bent voor dit medicijn (of de gebruikte hulpstoffen) en wanneer u zwanger bent!

(65)

Over de auteur