Facings

facings

Facings, ook wel veneers genoemd, zijn in feite niets meer dan een soort holle neptand of schildje dat over een andere tand wordt gezet. Het grote voordeel hieraan is dat op deze manier elk gebit aan te passen is op elke mogelijke manier. Zo zijn mooie witte rechte tanden voor iedereen binnen handbereik. Spleetjes, hoekjes, verkleuringen, alle minder mooie aspecten zijn verleden tijd. Want elke lach is het waard om gezien te worden.

Materiaalkeuze

Allereerst kijkt de tandarts samen met u eerst welke kleur facings het beste bij u en uw gebit passen. Afhankelijk van of u kiest voor composiet of porselein, worden de vervolgstappen uitgevoerd. De materiaalkeuze is geheel aan u. Beide materialen hebben hun eigen voordelen. Composiet is goedkoper en in één behandeling te plaatsen, maar gevoeliger voor verkleuring en slijt sneller. Porseleinen facings zijn wat duurder en kosten twee behandelingen om te plaatsen, maar beter af te stemmen op uw wensen qua kleur en vorm. Ook is porselein duurzamer.

Composieten facings

Composiet is hetzelfde materiaal als een waar een ‘gewone’ tandvulling uit bestaat. Allereerst worden uw tanden schoongemaakt en opgeruwd. Daarna wordt er een laag composiet over uw tand aangebracht die vervolgens in de juiste vorm geslepen wordt: dit is uw facing. Daarna wordt de ‘nieuwe’ tand gepolijst zodat hij niet meer van echt te onderscheiden is.

Porseleinen facings

Als u kiest voor porselein, wordt er eerst een heel dun laagje glazuur van uw tand afgeslepen. Dit is nodig om ruimte te maken voor het hechtmiddel en de porseleinen facing. Wanneer de tanden geslepen zijn worden er afdrukken en foto’s gemaakt. Op basis hiervan wordt de porseleinen ‘tand’ in het laboratorium gemaakt. Deze wordt dan bij de volgende afspraak geplaatst en vastgezet met hechtmiddel.

Onderhoud

In principe gaan facings minstens tien jaar mee. Uiteraard moet u uw gebit schoon houden door middel van poetsen met een zachte tandenborstel en flossen. Als u heeft gekozen voor composieten facings, kan uw gebit net als bij ‘gewone’ tanden flink verkleuren als u rookt of veel koffie en/of thee drinkt. Bij porseleinen facings is dit vaak minder. Het grote voordeel aan facings is wel dat elke facing te vervangen is zonder dat dit de tand zelf beschadigt.

Wennen

Het kan even wennen zijn als u net uw nieuwe tanden heeft. Logisch, de vorm van uw gebit is veranderd door de facings. Eten en praten voelen ineens anders aan. Hier bent u na een paar dagen weer aan gewend.

(182)

Over de auteur