Flebitis, oftewel ader ontsteking
Flebitis (beter bekend als ader ontsteking) is een ontstekingsreactie waarbij de ader wordt aangetast, de ontsteking veroorzaakt vaak bloedklonters. In dit artikel leggen we er wat meer over uit.
Wat zijn de oorzaken van flebitis?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het krijgen van flebitis, maar over het algemeen hebben ze allemaal één ding gemeen: En dat is, dat er een hogere druk is ontstaan op de beenaders en dat ze een slechtere/ verstoorde bloeddoorstroming hebben gecreëerd. Oorzaken van flebitis kunnen zijn:
- Bedlegerige patiënt
- Obesitas
- Operatie
- Spataderen
- Zwangerschap
De ader kan gaan geïrriteerd raken om verschillende redenen: Zo kan het zijn dat de ader geïrriteerd raakt door verschillende chemische middelen, denk hierbij aan antibiotica, of doordat er te lang een plastic infuus buisje tegen de ader wand aan schuurt, de irritatie kan uiteindelijk lijden tot een ontsteking en dan wordt het flebitis genoemd.
Wat zijn de symptomen van flebitis?
- Ader voelt hard aan
- De huid is warm
- Kans op oedeem (oedeem is een vochtophoping)
- Pijnlijk
- Roodheid
- Zwelling
Er zijn mensen die geen van deze symptomen hebben en toch flebitis hebben, er zijn ook mensen die last hebben van flebitis en al deze symptomen merken.
Flebitis en complicaties
De grootste complicatie die kan optreden is tromboflebitis, dit zijn bloedklonters die zich in de aderen vormen. Het ontstaat doordat de (oppervlakkige) flebitis zijn uitbreid en de ontsteking groter en dieper wordt. Als de tromboflebitis zich ophoopt in de grotere aders kan het zijn dat er plekken te weinig bloed en dus zuurstof krijgen. Wat ook een groot risico is, is dat de tromboflebitis loskomt en in de longen of in het hart blijft hangen, ook dan is er kans dat de ader verstopt raakt en is er kans op een hart of ademhalingsstilstand.
Behandeling van flebitis
Oppervlakkige flebitis gaat vanzelf weg en is niets om je druk over te maken, bij ernstigere gevallen wordt er een ontstekingsremmende pijnstiller of antibiotica toegediend.
(602)