Floaterlaser behandeling? Wat mag dat kosten?

Floaters ooglaseren

Floaters zijn vlokken die in het oog glasvocht zitten en worden doorgaans chirurgisch verwijderd door een oogarts. Maar met een floaterlaser behandeling is dat niet meer nodig. Wat mag dat kosten?

Floaters

Floaters zijn vlekjes in het oog die het zicht kunnen blokkeren. Deze bestaan uit celresten met een proteïne structuur en zweven in het glasvocht achter het netvlies en kunnen het zicht blokkeren wanneer deze recht in het midden terecht komen.

Wanneer ze klein zijn en buiten aan de rand van het zichtveld bevinden dan is er weinig om zorgen over te maken. Maar blijven ze in het midden zitten of ze zijn groter dan moeten ze verwijderd worden.

De behandeling wordt uitgevoerd met een floaterlaser. Deze nieuwe manier van behandeling vervangt de reeds bestaande manier van opereren. Alhoewel het niet is te voorkomen om geopereerd te worden wanneer ze echt te groot zijn, is de laserbehandeling de uitkomst voor veel patiënten.

Nadat met druppels de pupillen worden vergroot kan de arts met een Yag laser direct de floaters laseren totdat ze weg zijn. Het kan zijn dat dit meerdere sessies nodig heeft voordat alles is verdwenen.

Kosten

Deze methode is vrij nieuw en uniek in de wereld. In Nederland wordt floaterlaser door één oogkliniek uitgevoerd. Doordat dit nog niet wijd en breed bekend is in de medische wereld in Nederland is het lastig om dit vergoed te krijgen door de zorgverzekeraar.

Het Zorginstituut Nederland heeft besloten dat een behandeling voor floater laseren niet als verzekerde zorg mag worden gezien. Het is eventueel wel mogelijk om een verzoekschrift of machtiging in te dienen bij de zorgverzekering wanneer je aan deze behandeling wilt beginnen.

De kosten voor het laseren ligt op € 1300,- per oog met een maximumaantal sessies. Elke extra sessie kost € 300,- los. Maar over het algemeen is het verwijderen van de floaters binnen een paar sessie gebeurt.

Uniek

De behandeling van floaters met laser is uniek omdat floaters nog te lang als onschuldig worden gezien en daarmee geen reden tot behandeling nodig hebben. Vaak wordt gezegd dat het gaat om gewenning en overgaan tot een operatie is riskant.

Een andere reden dat floater laserbehandeling amper wordt aangeboden is dat de behandeling financieel niet aantrekkelijk is voor de behandelaar om te geven. Een arts die zich wil wijden aan deze manier van behandelen moet eerst de techniek begrijpen en beheersen wat tijdrovend is. De behandeling zelf is ook tijdrovend waardoor de kosten hoog op kunnen lopen wat niet aantrekkelijk is voor de patiënt en de zorgverzekeraar.

 

(2350)

Over de auteur