Gezonde hersenen dankzij geheugentraining

Gezonde hersenen dankzij geheugentraining

Gezonde hersenen dankzij geheugentraining. Maar wat is er nog meer van belang voor het gezond houden van de hersenen? 

Geheugen. We denken vaak aan herinneringen. En vooral het feit dat we weer eens niet iets kunnen herinneren. Geheugen is echter meer dan dat.

Zoeken we de definitie op Wikipedia er even bij:

Het geheugen is het vermogen van een mens of dier om informatie te onthouden. Het omvat drie belangrijke aspecten, namelijk de opslag, het vasthouden of bewaren en het terugzoeken van informatie. Leren is het proces waardoor nieuwe kennis en vaardigheden in de hersenen wordt opgeslagen. Vergeten is het proces waardoor informatie in het geheugen verloren gaat. Het is een normaal proces dat alle mensen overkomt. Dementie is een andere -pathologische- zaak, waarbij het vergeten buitensporige vormen aanneemt.

Leren is een belangrijk onderdeel van ons geheugen. Iedereen kent de uitdrukking Nooit te oud om te leren. Inderdaad, we zijn vanaf de wieg tot het graf bezig met het onszelf dingen aan te leren. Of je in alle gevallen kunt spreken over goede dingen, dat valt te bezien. Essentieel voor leren is oefenen.

Oefenen is leren, leren is oefenen

Een goed middel om te oefenen en daarmee te leren, is het herhalen. Oftewel: oefenen is leren, leren is oefenen. Juist daarom is het goed om het oefenen soms leuk te maken. Denk hierbij aan de geheugentrainers. Maar er is meer. Om ervoor te zorgen dat er een beroep gedaan kan worden op onze hersenen, is het vanzelfsprekend dat zij zich in een goede conditie bevinden. De Hersenstichting heeft een aantal tips opgesteld voor het gezond houden van de hersenen.

 

Voeding en beweging

Je zou het misschien niet denken, maar voeding en beweging vormen een belangrijk onderdeel van gezonde hersenen. Dagelijkse beweging en het opletten op wat je eet zijn daarom van groot belang. Twintig procent van iedere gegeten hap wordt besteed aan onze hersenen.

Opladen

Rust is van groot belang voor onze hersenen. Goed slapen en regelmatig slapen. Het nemen van rust en het luisteren naar muziek. Allemaal zijn de belangrijk voor gezonde hersenen. Opladen zou je kunnen stellen.

 

Sociale contacten

Het regelmatig praten met familieleden en/of vrienden, de sociale contacten helpen onze hersenen ook om gezond te blijven. Juist daarom is het goed dat ouderen iemand hebben met wie zij regelmatig kunnen praten.

 

Trainen

En dan, last but not least, het trainen van de hersenen. Er zijn verschillende manieren om het geheugen te trainen, waarvan puzzelen overigens een is. Niet alleen de bekende kruiswoordpuzzels zijn een goed idee. Ook de ouderwetse puzzels kunnen een goede geheugentrainer zijn.

 

Voor wie meer wil weten over de mogelijkheden voor het gezond houden van de hersenen: op de website van de Hersenstichting is genoeg informatie hierover te vinden.

 

 

 

 

(123)

Over de auteur