De welvaart van de afgelopen vijftig jaar heeft het aantal patiënten dat te kampen heeft met diabetes doen stijgen. Diabetes is een sluipmoordenaar en kan de aanleiding zijn voor meer gezondheidsklachten. Juist daarom is het goed om alert te zijn op de mogelijke gevaren van deze ziekte. Daarom is een grootschalig onderzoek naar nierziekten als gevolg van diabetes gewenst, zo vinden Groningse klinisch farmacologen van het Universitair Medisch Centrum Groningen.
Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) wil verder kijken dan alleen de landsgrenzen. Een internationaal onderzoek is benodigd voor het onderzoek naar een van de gevolgen van diabetes: nierschade. Omdat de ziekte steeds meer voorkomt, lijkt een aanvullend onderzoek geen overbodige luxe.
Een van de voornaamste klachten waarmee diabetespatiënten te kampen krijgen zijn nierproblemen. Omdat de patiënten vaak niets merken van deze problemen worden ze vaak in een vergevorderd stadium vastgesteld. Nierschade kan tot ernstige gezondheidsklachten leiden.
Het onderzoek van het UMC wordt op poten gezet door Dick de Zeeuw en Hiddo Lambers Heerspink. De twee klinische farmacologen werken samen met verschillende internationale universiteiten en tien farmaceutische bedrijven via het Europese Innovative Medicines Initiative.
Nieren
Onder normale omstandigheden -wanneer een patiënt geen gezondheidsklachten kent- zorgen de nieren ervoor dat de afvalstoffen verwijderd worden uit het lichaam. Daarnaast zorgen de nieren ervoor dat er voldoende vocht in zout in het lichaam achterblijft, maken ze hormonen aan die voor rode bloedcellen en sterke botten zorgen. Ook regelen ze de bloeddruk.
Het is mogelijk om met een nier deze functies op te vangen, vandaar dat sommige mensen dit orgaan doneren.
Het onderzoek van het UMCG moet ervoor zorgen dat er meer behandelwijzen ontwikkeld kunnen worden, waarbij de patiënt centraal staat.
Voorkomen
Een belangrijk onderdeel van deze chronische ziekte het regelmatig controleren van patiënten. Een deel kan in een ziekenhuis gebeuren. Een ander deel kan gewoon thuis gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan het meten van bloeddruk, het meten van de suikerspiegel en het in de gaten houden van het gewicht. Dit past helemaal in de visie die men op moderne gezondheidszorg heeft. Een deel van de zaken moet nog steeds uitgevoerd worden door medisch personeel, maar een ander deel kan gewoon uitgevoerd worden door de patiënt zelf.
Een van de mogelijkheden die patiënten tegenwoordig hebben, is het zelf kiezen van een leverancier voor de hulpmiddelen die benodigd zijn. Een insulinespuit of insulinepomp kan met een doktersverklaring door een zorgverzekeraar onder bepaalde voorwaarden vergoed worden. Via de leverancier kan dan een bestelling gedaan worden, zodat de nota direct naar de zorgverzekeraar gestuurd wordt.
Toch is het nog wel even goed uitzoeken onder welke omstandigheden wat precies vergoed wordt. De afgelopen jaren zijn er veel wijzigingen doorgevoerd. Afhankelijk van de leverancier en de medische noodzaak zal wel of geen vergoeding verstrekt kunnen worden. De meeste leveranciers van dergelijke medische hulpmiddelen hebben op hun websites informatie beschikbaar gesteld hierover. Zo ook de leverancier Diabetescentrale.nl, onderdeel van WeCare Medical BV.
Deze leverancier levert zowel aan particulieren als aan zakelijke klanten. Het grote voordeel is dat men niet de deur uit hoeft te gaan en de producten vaak al de volgende werkdag in huis zijn.
Diabetescentrale.nl levert sinds 2005 medische hulpmiddelen. Uit onderzoek van het VARA televisieprogramma Kassa bleek dat de hulpmiddelen vaak goedkoper zijn dan wanneer deze via de apotheek aangeschaft worden. Dit maakt de hulpmiddelen niet minder betrouwbaar. Diabetescentrale.nl beschikt over het Webshop Keurmerk en is daarnaast SEMH-gecertificeerd. Ook is Diabetescentrale.nl aangesloten bij de Stichting Expertisecentrum Klacht- en Gezondheidsrecht. Met de meeste zorgverzekeraars heeft men een contract afgesloten waarin is opgenomen dat Diabetescentrale een officiële leverancier is van medische hulpmiddelen.
Geen garantie
Hoe goed en betrouwbaar de leverancier ook is, het is geen garantie dat hiermee erger voorkomen zal worden. Juist daarom is het goed om te blijven luisteren naar de medisch specialisten. Een onderzoek zoals uitgevoerd door het UMCG kan ervoor zorgen dat er minder gebruik gemaakt hoeft te worden van standaard behandelingsmethodiek. Ieder mens is verschillend, zo ook het behandelplan dat noodzakelijk is om deze ziekte het hoofd te bieden.
Overigens is er geen medicijn beschikbaar voor het herstellen van de nierschade die een diabetespatiënt oploopt. Er zijn wel medicijnen beschikbaar die het proces moeten remmen. In welke hoeveelheden, dat zal duidelijk moeten worden als het om een meer persoonlijke behandeling gaat.
Een op de 14
Volgens cijfers van het Diabetesfonds is een op de 14 Nederlanders diabetespatiënt. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen type 2 en type 1. Samen zijn de patiënten goed voor een aantal van 1,2 miljoen Nederlanders.
Diabetes type 1 komt minder vaak voor en houdt in dat er geen insuline aangemaakt wordt door het lichaam. Dit wordt veroorzaakt door het afweersysteem dat de cellen die insuline maken vernietigt.
Diabetes type 2 komt vaker voor en bestaat eruit dat er te weinig insuline aangemaakt wordt door het lichaam. Daarnaast kan het lichaam niet goed meer reageren op insuline; een overgevoeligheid ontstaat dan.
(103)