Gezondheid en ontspanning tijdens werk

ontspanning tijdens werk

De traditionele visie over productiviteit op de werkvloer maakt plaats voor de implementatie van de moderne visie. Het internetbedrijf Google is hierbij een bekend en goed voorbeeld. Het idee achter de nieuwe gedachte is dat de werknemer het voortouw neemt bij zijn werkzaamheden, dit betekent flexibiliteit en verantwoordelijkheid bij de werknemer. De sfeer is onderling informeel, met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en genoeg faciliteiten voor ontspanning. Er is hierbij sprake van een management filosofie welk tot uiting komt in een leiderschapsstijl en facilitaire voorzieningen. De voorzieningen zijn bedoeld voor ontspanning, productiviteit en de gezondheid van de werknemer. De komediefilm The Intership met Owen Wilson en Vince Vaughn laat zien hoe leuk het kan zijn om voor Google te werken.

Werken bij Google

In Noorwegen heeft Google de lampen op kantoor gewijzigd naar dagverlichting. Wetenschap toont
aan dat daglicht het humeur voor personeel in positieve zin beinvloed. Afhankelijk van de omvang van het kantoor is verlichting een relatief goedkope oplossing om bij te dragen aan het comfort op de werkvloer. Het is eigenlijk de som van meerdere aanpassingen ten behoeve van de productiviteit die voor de grote verbetering zorgen. Het geheel zorgt voor synergie. Een grotere aanpassing is de bedrijfskantine. Voor Google is het een bedrijfsrestaurant, waarbij je ongelimiteerd kan eten. In de ochtend kan personeel genieten van een gratis ontbijt en de middag een uitgebreide lunch met broodjes, salade en gezonde smoothies. In de Amerika heeft Google zelfs een ophaalservice voor de was en een mobiele tandarts. Daarnaast zijn er lounge banken en is er ruimte om voor, tijdens of na werktijden te sporten in de fitness ruimte, waarna je uitgebreid kan genieten van een sauna of een duik in het zwembad. Fietsen zijn er ook, om bijv. de stad in te gaan of gewoon een frisse neus te halen. Naast deze moderne aanpassingen wordt ook gedacht aan een comfortabele vergaderruimte en kantoor met ergonomische bureaustoelen. Dit laatste lijkt een vanzelfsprekendheid, maar in de praktijk blijkt dat veel mensen een slechte werkhouding hebben en last hebben van de onderrug en nek. Goed kantoormeubilair kan hiervoor een oplossing zijn.

Natuurlijk is het niet mogelijk voor elke onderneming het bedrijf aan te passen met faciliteiten zoals Google deze heeft. Google is enorm groot en heeft bijzonder veel inkomsten. Hiernaast leent niet elk bedrijf zich ervoor. Een bedrijf waarbij personeel schoonmaakt in diverse kantoren kan je natuurlijk niet al het verlichting aanpassen. Deze keuze ligt bij het bedrijf waarvoor men schoongemaakt. Het gaat dus ook niet om het letterlijk kopiëren van alle faciliteiten die Google heeft. De moderne management filosofie is waar het om draait.

(107)

Over de auteur